Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Uitgelicht: onzekerheid voert boventoon bij Euronav
Beeld: Euronav

Uitgelicht: onzekerheid voert boventoon bij Euronav

(ABM FN) Euronav was afgelopen week het meest gevolgde aandeel op de beurs van Brussel. Tot vreugde van de familie Saverys, kondigde het Noorse Frontline maandagavond aan dat het zal afzien van een fusie met Euronav.

Daarmee start een periode van onzekerheid voor het Belgische olietankerbedrijf, en daalde de aandelenkoers dinsdag met 17 procent. Op weekbasis daalde Euronav 10,5 procent tot 13,4 euro.

Vorig jaar boekte het aandeel nog ongeveer een verdubbeling waardoor het de sterkste stijger was op de Brusselse beurs.

Het afblazen van de fusie is wellicht geen grote verrassing, aangezien de twee groepen in november hadden aangekondigd dat ze de fusie zouden uitstellen tot begin 2023 door de complexiteit van de transactie. Daarbovenop had de Belgische familie Saverys door het belang in Euronav op te voeren naar 25 procent, de mogelijkheid om de Belgisch-Noorse romance te blokkeren. En in duidelijke bewoording kondigde de familie ook aan dit te zullen doen.

Vastbesloten om de operatie te saboteren, had de stichtende familie van Euronav al bij de aankondiging van het fusieproject in april het initiatief genomen en gezegd dat ze een andere strategische richting voor de onderneming wilde, namelijk de geleidelijke overgang van haar vloot naar het vervoer van meer ecologische brandstoffen zoals waterstof. Dit zou een fusie inhouden met CMB. Een bedrijf dat eigendom is van de familie Saverys.

Euronav en Frontline hadden de ambitie om de wereldleider in de sector te worden, met een vloot van 146 tankers.

Beurshuizen verlagen koersdoelen

Verschillende beurshuizen hebben hun mening over het aandeel aangepast nadat Frontline zich terugtrok. Zo heeft ABN AMRO het aandeel op haar verkooplijst geplaatst, met een koersdoelhalvering tot 12,10 euro.

"De terugtrekking van Frontline kan gezien worden als een duidelijke overwinning voor de familie Saverys", aldus de analisten van ABN AMRO. De familie heeft zich fel verzet tegen de fusieplannen. De bank denkt dat de redersfamilie nu veranderingen in het management van Euronav zal eisen. "En het is nu aan CMB om met een nieuwe strategie te komen."

Kepler Cheuvreux heeft het koersdoel voor het aandeel uit de BelMid bijgesteld van 20,00 euro naar 16,40 euro, maar handhaaft het koopadvies. Volgens de broker is Euronav nog steeds zeer goed gepositioneerd om te profiteren van een cyclisch herstel in de sector, al is het volgens Kepler te verantwoorden dat het aandeel momenteel wordt verhandeld tegen een korting op de onderliggende waardering, vanwege de onduidelijkheid over de strategie van het bedrijf.

Degroof Petercam verlaagde ook het koersdoel, van 20,00 euro naar 17,00 euro, met een Houden advies.

Volgens de analisten van Degroof wordt het negatieve effect van de opzegging door Frontline deels gecompenseerd door de recente waardestijging van de tankers.

"Euronav heeft een gunstige positie op de tankermarkt, wat wordt ondersteund door veelbelovende vooruitzichten door een herstel van de vraag en de geringe instroom van nieuwe schepen" aldus het beurshuis.

Degroof ziet de invloed van CMB echter ook als een risicofactor, omdat het aandringt op diversificatie van de investeringen van Euronav, wat van de rederij een gefragmenteerde onderneming zal maken.

"Wij verwachten dat het bestuur zich tegen deze plannen zal verzetten, maar door haar grote aandeelhouderschap zou CMB de strategie van Euronav kunnen belemmeren", aldus Degroof.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Kepler haalt Euronav van de kooplijst
  2. Euronav loopt stevige averij op

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Euronav kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht