Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Bel20 naar verwachting hoger van start
Beeld: Euronext

Bel20 naar verwachting hoger van start

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start, nadat Wall Street donderdagavond in het groen sloot. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van krap een half procent. 

Donderdag wist de sterindex al 0,2 procent bij te schrijven op een slotstand van 3.861 punten. 

Wall Street wist donderdagavond na een terughoudende opening toch de weg omhoog te vinden. Vooral techaandelen waren in trek, met Tesla als blikvanger met een koerswinst van 11 procent na cijfers, en techbeurs Nasdaq steeg 1,8 procent. De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index steeg daarnaast voor de vijfde handelsdag op rij, met een meer bescheiden winst van 0,6 procent. 

Beleggers putten donderdag hoop uit een groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 2,9 procent, wat sterker was dan de 2,8 procent die was voorzien, maar wel een vertraging na de 3,2 procent groei in het derde kwartaal.

"Als er al bezorgdheid is dat de Amerikaanse economie op de rand van een recessie staat, komt dat zeker niet tot uiting in de economische cijfers, die er nog steeds redelijk solide uitzien", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Volgens Hewson geven de groeicijfers de Fed wel meer ruimte om volgende week een renteverhoging door te voeren van meer dan 25 basispunten, of zich kritisch uit te laten over de inflatie. 

"Hoewel 25 basispunten alom wordt beschouwd als een zekerheid, is het mogelijk dat dit gepaard gaat met zeer hawkish forward guidance", aldus de marktkenner. Dat zou de groeiende hoop op een draai in het Amerikaanse rentebeleid ongedaan maken, waarschuwde Hewson.

Vandaag zal daarom de aandacht vooral uitgaan naar de publicatie van de PCE-inflatie in de VS in december. Vorig jaar wist dit cijfer de markten nog meerdere malen in vuur en vlam te zetten. 

Nabeurs op Wall Street kon chipreus Intel geen overtuigende cijfers overleggen en het aandeel daalde in de elektronische handel maar liefst bijna tien procent. Visa versloeg daarentegen wel nipt de verwachtingen en steeg nabeurs met ruim een procent. 

Japanse inflatie stijgt snel

In Azië werden beleggers vanochtend geconfronteerd met een Japanse kerninflatie in januari van 4,3 procent. Economen gepolst door persbureau Reuters rekenden vooraf op 4,2 procent. Een dergelijk tempo van geldontwaarding  werd voor het laatst in mei 1981 geregistreerd. 

De verwachting is wel dat vanaf volgende maand de inflatie zal afkoelen vanwege onder meer lagere energieprijzen en subsidies. De Nikkei index in Tokio wint vanochtend enkele tienden van een procent. 

Gasprijzen onder druk

De gasprijzen staan door het ongewoon warme weer flink onder druk in de VS en een groot deel van het noordelijk halfrond. De Amerikaanse gasprijs daalde donderdag zo'n 2 procent en de Europese variant, de Dutch TTF, zelfs met 4 procent.

De dalende prijzen hebben Europa geholpen om de gasvoorraden aan te vullen, waardoor de energiecrisis die deze winter werd gevreesd, als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, vooralsnog is afgewend.

De Dutch TTF future noteert nu op circa 55 euro per MWh. In augustus vorig jaar piekte de future nog op bijna 350 euro. 

De olieprijzen zitten daarnaast dit jaar wel in de lift. Donderdag steeg de Amerikaanse olie-future nog naar ruim 81 dollar per vat, na een koers van ongeveer 73 dollar aan het begin van dit jaar. De future kreeg donderdag onder meer steun door de meevallende groei van de Amerikaanse economie in het afgelopen kwartaal.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse toezichthouder FDA liet Argenx weten dat het meer tijd nodig heeft voor de beoordeling van de zogeheten Biologics License Application van efgartigimod voor de behandeling van gegeneraliseerde myasthenia gravis bij volwassenen.

Warehouse De Pauw boekte in 2022 een sterke winstgroei, waarbij de EPRA-winst per aandeel uitkwam op 1,25 euro. Daarmee werd aan de verwachtingen voldaan. Ten opzichte van een jaar eerder steeg de winst per aandeel conform de verwachtingen met 13 procent.

Quest for Growth leed vorig jaar een verlies van 25 miljoen euro, door dalende beurskoersen, na drie sterke jaren op rij. Dat maakte het beleggingsbedrijf uit Leuven donderdag bekend.

Shurgard sloot een langlopende leaseovereenkomst voor een opslagruimte in de regio Den Haag. De opslagruimte krijgt een oppervlakte van zo'n 3.200 vierkante meter, goed voor zo'n 500 opslagunits.

De Chinese groep Guangchang Guo and Fosun International Holdings heeft een belang in luierfabrikant Ontex gemeld van 3,89 procent. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag 1,1 procent op 4.060,43 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 33.949.41 punten en de Nasdaq sloot 1,8 procent hoger op 11.512,41 punten. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht