Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 sluit licht hoger in aanloop naar Fed-vergadering
Beeld: BinckBank

Bel20 sluit licht hoger in aanloop naar Fed-vergadering

(ABM FN) Risico-aversie bepaalde dinsdag het sentiment op de Brusselse beurs. De Bel20 steeg met 0,2 procent tot 3.861 punten. Daarmee leverde de eerste beursmaand van 2023 een koerswinst voor de sterindex op van 4,3 procent.

Beleggers zijn voorzichtig in de aanloop naar de rentevergadering van de Federal Reserve op woensdag. Hoewel er geen twijfel lijkt dat de Fed de rente met 25 basispunten zal verhogen, wordt wel met spanning uitgekeken naar de vooruitzichten die de Fed zal geven.

De ECB zal vervolgens de rente donderdag naar verwachting met 50 basispunten verhogen. De inflatie in verschillende Europese landen is weer gestegen.

Na Spanje gisteren, bleek ook de inflatie in Frankrijk vandaag licht gestegen, van 5,9 procent in december naar 6,0 procent in januari. De oorzaak hiervan is dat de voedselprijzen sneller stijgen.

"De opdracht voor de ECB zal dan ook ingewikkeld zijn", aldus Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque.

"Er is geen ruimte om nu op te geven. De Europese Centrale Bank zal de rente opnieuw moeten verhogen, en twee maal met minstens 50 basispunten."

Wat de macro-economische cijfers betreft, bleek vandaag dat de eurozone in het vierde kwartaal onverwachts is gegroeid, waardoor een recessie wordt vermeden, ondanks de hoge energieprijzen en de stijgende rentes.

De groei in de eurozone bedroeg 0,1 procent op kwartaalbasis en 1,9 procent op jaarbasis. Economen rekenden op een kleine krimp van 0,1 procent.

Het IMF verlaagde zijn groeiprognose voor het Verenigd Koninkrijk. Volgens het Monetair Fonds zal de Britse economie dit jaar met 0,6 procent krimpen, terwijl eerder een daling van 0,3 procent werd verwacht. Daarmee is het VK het enige land waarvoor de vooruitzichten door het IMF zijn verlaagd.

De bedrijfsagenda in België blijft vooralsnog akelig leeg, met alleen Melexis dat morgen voorbeurs rapporteert, terwijl de VS overspoeld wordt met resultaten.

Werden de rapporten en prognoses van McDonald’s en Caterpillar bijvoorbeeld afgestraft, wist General Motors juist meer dan 7 procent te stijgen na de aankondiging van een sterk hogere nettowinst, terwijl de fabrikant ook optimistischer klonk dan verwacht voor 2023.

Exxon Mobil, dat aankondigde vorig jaar 55 miljard dollar te hebben verdiend, handelde min of meer vlak.

De olieprijzen daalden dinsdag opnieuw met 0,4 procent tot 84,50 dollar per vat. Tegelijkertijd stegen de Europese gasprijzen met 4 procent tot 57 euro per megawattuur.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0866. Op de obligatiemarkt was het ook rustig, met de Duitse tienjaarsrente op 2,30 procent.

Stijgers en dalers

Met een winst van 1,0 procent was AB InBev de grootste stijger in de Bel20, op de voet gevolgd door D'Ieteren, dat eveneens bijna een procent won.

Onderaan daalde Elia 2,1 procent en verloor Sofina 2,0 procent.

In de BelMid viel Econocom, de Frans-Belgische IT-dienstengroep, op met een koerswinst van 2,5 procent.

Na maandag te zijn gestegen door de aankondiging van een akkoord met Orange Belgium over het gebruik van elkaars netwerken, noteert Telenet dinsdag weer in het rood en gaf 0,4 procent prijs.

Kinepolis daalde 0,1 procent en Recticel steeg 0,6 procent. Dinsdag verhoogde ING de koersdoelen voor beide aandelen en bevestigde daarmee ook dat deze koopwaardig zijn.

In de BelSmall, de kleinste van de Brusselse indices, viel Onward Medical op met een stijging van 2,0 procent, terwijl UnifiedPost met 4,8 procent daalde.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese indices was de trend op Wall Street naar boven, waarbij de Nasdaq 0,9 procent won.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht