Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Sterke stijging van de operationele marge bij Biocartis

Sterke stijging van de operationele marge bij Biocartis

(ABM FN) Biocartis liet donderdagochtend weten 2022 te hebben afgesloten met een sterke stijging van de operationele winst.

Biocartis rapporteerde een omzet van 58,0 miljoen euro in 2022, tegen 54,9 miljoen euro een jaar eerder, met een stijging van de productomzet met 9 procent tot 45 miljoen euro, verdeeld over de verkoop van cartridges en de verhuur en verkoop van apparatuur.

Oncologiecartridges leverden 31,3 miljoen euro omzet op, een stijging van 30 procent. De groep meldt een dubbelcijferige groei in alle regio's waar het bedrijf actief is, met name in de VS.

Het diagnosticabedrijf merkt op dat de behoefte aan COVID-19 tests afnam, waardoor de bijdrage van SARS-CoV-2 tests daalde tot 3,5 miljoen euro aan inkomsten.

De brutomarge op de productverkoop steeg sterk tot 15,2 miljoen euro, een stijging van 132 procent tot een brutomarge van 34 procent, tegenover 16 procent in 2021.

De operationele cash burn daalde met meer dan één derde op jaarbasis tot 38,5 miljoen.

Succesvol jaar

In zijn commentaar op de resultaten noemde CEO Herman Verrelst 2022 "een succesvol jaar, zowel operationeel als financieel".

"In een uitdagende macro-economische omgeving hebben we onze kernactiviteit oncologie verder opgevoerd en onze financiële doelstellingen bereikt met een sterke omzetgroei van 30 procent in oncologie, een verdubbeling van de brutomarge op productverkoop tot 34 procent en een aanzienlijke vermindering van onze operationele cash burn van 18,1 miljoen euro, oftewel 32 procent.”

“Bovendien hebben we een stevige basis gelegd voor verdere groei in de toekomst. De wettelijke goedkeuring van het Idylla Instrument in China en de Idylla MSI Test als begeleidende diagnostische test in Japan zullen onze wereldwijde commerciële aanwezigheid uitbreiden.”

Biocartis benadrukte de recente herkapitalisering ter waarde van 66 miljoen euro, en zegt dat het "in een sterke positie verkeert om een nieuwe belangrijke stap naar winstgevendheid te zetten".

Verschillende nieuwe wettelijke goedkeuringen en nieuwe productlanceringen zijn gepland voor 2023, waaronder de lancering van de Idylla IDH1-2 mutatietestkit.

Prognose

Biocartis verwacht opnieuw een belangrijke stap te zetten naar operationele winstgevendheid en verwacht dat de inkomsten uit productverkopen tussen de 55 en 60 miljoen euro zullen liggen, wat neerkomt op een groei van 25 tot 35 procent, exclusief de verkoop van SARS-CoV-2 tests die naar verwachting zal blijven dalen.

Het bedrijf mikt ook op een brutomarge op de productverkoop van 40 tot 45 procent.

De EBITDA zal 25 miljoen tot 28 miljoen euro negatief zijn in 2023, maar dat is wel een verbetering van 8,5 miljoen tot 11,5 miljoen euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Biocartis selecteert vier studie abstracts over Idylla voor ESMO-congres
  2. Biocartis lanceert een borstkankerportfolio

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Biocartis kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht