Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Ontex toont herstel in vierde kwartaal
Beeld: ABMfn

Ontex toont herstel in vierde kwartaal

(ABM FN) Ontex heeft in 2022 veel meer omzet geboekt, maar zag het verlies ook stijgen, ondanks een goed vierde kwartaal. Dit bleek woensdag uit cijfers van de luierfabrikant.

Zelf sprak Ontex van een "sterk herstel van de winstgevendheid" in het vierde kwartaal, te danken aan de "stevige" omzetgroei.

"Ik ben verheugd te zien dat we een bocht hebben gemaakt, waardoor we een duidelijke duw in de rug krijgen om in 2023 verder herstel te realiseren", aldus CEO Gustavo Calvo Paz woensdag.

In het vierde kwartaal boekte Ontex een omzet van 675 miljoen euro, een stijging van 26 procent, of 20 procent op vergelijkbare basis. De kernactiviteiten droegen 460 miljoen euro aan de omzet bij, eveneens een stijging van 20 procent op vergelijkbare basis.

De aangepaste EBITDA steeg zelfs met 64 procent naar 51,2 miljoen euro, wat een margestijging betekende van 5,9 naar 7,6 procent. De kernactiviteiten kenden een aangepaste EBITDA van 40,3 miljoen euro met een marge van 8,8 procent.

In heel 2022 boekte Ontex een omzet van bijna 2,5 miljard euro, een stijging van 22 procent ten opzichte van 2021. De aangepaste EBITDA daalde echter van 172,2 naar 135,7 miljoen euro en de marge liep terug van 8,5 procent in 2021 naar 5,5 procent in 2022. De marge bij de kernactiviteiten bedroeg afgelopen jaar 6,2 procent.

De stijging van de kosten kon niet worden gecompenseerd door een hogere omzet en kostenbesparingen, aldus Ontex.

Ontex leed afgelopen jaar een verlies van 270 miljoen euro, veel meer dan de 62 miljoen euro in 2021. Hieraan droegen de kernactiviteiten een verlies van 149 miljoen euro bij.

Eind december had Ontex een schuld van 867 miljoen euro met een hefboom van 6,4.

Outlook 

Voor 2023 rekent Ontex op een hoge enkelcijferige omzetgroei voor de kernactiviteiten en een aangepaste EBITDA-marge van 8 tot 10 procent. De schuldratio zal dalen tot onder de 4, verwacht de fabrikant.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Degroof zet Ontex op de kooplijst
  2. Lage waardering Ontex maakt beursexit waarschijnlijk

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Ontex kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht