Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Netto-actief GBL onder druk
Beeld: ABM Financial News

Netto-actief GBL onder druk

(ABM FN) GBL heeft in 2022 de netto-actief waarde met bijna een vijfde zien dalen, maar besloot het dividend op hetzelfde niveau als over 2021 te laten. Dit bleek uit de jaarcijfers die de holding donderdag nabeurs publiceerde.

"Onder de uitdagingen van 2022 wil ik de aandacht vestigen op drie verwezenlijkingen: de sterke prestaties van onze private activa - inclusief recente overnames -, de soliditeit van onze balans en het verbeterde rendement voor onze aandeelhouders. Wij zijn goed gepositioneerd om opportuniteiten te benutten in 2023 en zullen ons blijven richten op het leveren van betekenisvolle groei voor onze aandeelhouders", zei topman Ian Gallienne in een toelichting.

GBL behaalde over 2022 cash earnings van 416 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een winst van 474 miljoen euro geboekt werd.

De netto-actiefwaarde daalde van 22,5 miljard tot 17,8 miljard euro. Per aandeel komt dit neer op 116,18 euro, ofwel een daling van 19,3 procent op jaarbasis.

De schuld bedroeg eind december 2,7 miljard euro, van 990 miljoen euro eind 2021.

GBL zei sinds begin dit jaar aandelen Pernod Ricard en Mowi te hebben verkocht. Deze belangen daalden naar respectievelijk 6,7 en 1,3 procent.

Dividend

De holding van de familie Frère bevestigde donderdag voor het boekjaar 2022 een dividend van 2,75 euro per aandeel, gelijk aan een jaar eerder en zoals ook door de mark werd verwacht.

"GBL zal in het kader van de presentatie van de halfjaarresultaten 2023 op 31 juli communiceren over het dividend voor 2023", aldus het bedrijf.

Vandaag werd ook de inkoop van 500 miljoen euro aan eigen aandelen goedgekeurd.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Kepler Cheuvreux verhoogt koersdoel GBL
  2. Aandeleninkoopprogramma GBL werpt zijn vruchten af

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
GBL kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht