Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Licht hogere start Bel20 voorzien
Beeld: Arian Zwegers CC-BY-2.0

Licht hogere start Bel20 voorzien

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht hoger van start. Futures op de Euro Stoxx 50 index noteren ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van 0,3 procent. 

De beurzen veerden maandag al op en Brussel vormde daarop geen uitzondering, met de Bel20 die een procent hoger sloot op 3.663 punten.

Beleggers blijven de banksector wantrouwen, maar "kredietproblemen op zorgelijke schaal zijn op dit moment niet waarschijnlijk", zei econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen. 

"Wat de situatie dezer dagen natuurlijk compliceert, is de hoge inflatie. Zoals bekend bestrijden centrale banken die door het optrekken van de rente. Dit snijdt de route om rust te brengen [voor de bankensector] door de rente te verlagen juist af. In ieder geval voorlopig", voegde hij toe.

Maandagavond koerste Wall Street onder aanvoering van bankaandelen met bescheiden winsten hoger, met een nipte winst van 0,2 procent voor hoofdgraadmeter S&P 500.

Beleggers reageerden onder meer op de overname van grote delen van de Silicon Valley Bank door First Citizens Bank, terwijl het op grote schaal opnemen van liquiditeiten bij banken, wat tot een bankrun kan leiden, volgens zakenzender CNBC grotendeels tot stilstand zou zijn gekomen.

First Citizens Bank krijgt een korting van 16,5 miljard dollar op de bezittingen van Silicon Valley Bank, deposito's en leningen, die voor 72 miljard dollar op de balans stonden. De filialen van SVB blijven gewoon open, maar nu onder beheer van de nieuwe eigenaar.

First Citizens kreeg de bezittingen in handen na een biedingsprocedure.

Het aandeel van FCB sloot maar liefst 54 procent hoger en noteert daarmee zelfs rond de hoogste stand ooit. Shortsellers moesten in allerijl aandelen terugkopen, nadat het aandeel FCB als aangeschoten wild de afgelopen week juist tientallen procenten was gedaald.

Aandelen van grote banken als Morgan Stanley, JPMorgan Chase en Goldman Sachs wonnen maandag in New York circa 1 tot 3 procent.

In Frankfurt sloot Deutsche Bank, dat door speculanten als kwetsbaar wordt beschouwd ondanks een miljardenwinst in 2022, maandagmiddag 6 procent hoger, na een flinke koersval op vrijdag.

De oliemarkten konden maandag meeliften op het meer optimistische sentiment op de aandelenmarkten, en de Amerikaanse olie-future steeg ruim vijf procent naar 72,81 dollar per vat. In de Aziatische handel vanochtend wordt deze winst geconsolideerd.

De vrees dat de bankproblemen zouden kunnen uitgroeien tot een echte crisis, was er de oorzaak van dat de olieprijzen eerder deze maand tot het laagste niveau in 15 maanden zakten.

De hoofdindices in Azië noteren daarnaast vanochtend eensgezind in het groen. Koplopers zijn Sydney en Hongkong met winsten van ongeveer een procent. 

Vandaag gaat op het macro-economische vlak de aandacht uit naar Amerika, met de vrijgave van het consumentenvertrouwen in maart en de Case Shiller huizenprijzenindex.

Bedrijfsnieuws

Onward zag het operationeel verlies afgelopen jaar toenemen van 28,6 miljoen naar 32,0 miljoen euro. Onder de streep nam het verlies wel iets af, van 34,3 miljoen tot 32,8 miljoen euro. De omzet verbeterde in 2022 van 1,4 miljoen naar 2,1 miljoen euro.

Nyxoah haalde 2,8 miljoen dollar op met het 'at-the-market programma' van het bedrijf dat op 22 december 2022 werd ingesteld. Dat programma heeft betrekking op een totaalbedrag van 50 miljoen dollar.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won maandag 0,2 procent op 3.977,53 punten, de Dow Jones index steeg 0,6 procent op 32.432,08 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 11.768,84 punten. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht