Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kwartaalcijfers Bpost vallen mee
Beeld: ABM Financial News

Kwartaalcijfers Bpost vallen mee

(ABM FN) Bpost heeft in het eerste kwartaal iets beter dan verwacht gepresteerd. Dit bleek donderdagavond uit de kwartaalcijfers van het postbedrijf.

De bedrijfsopbrengsten bedroegen 1,05 miljard euro, iets meer dan de analisten hadden verwacht en een stijging van 1 procent op jaarbasis.

De aangepaste EBIT van Bpost bedroeg 77,6 miljoen euro. Ook hier deed Bpost het beter dan de consensusverwachting van 76,4 miljoen euro. Wel is dit een daling van 16,5 procent op jaarbasis.

"De prestaties waren iets boven plan. Uitdagende macro-economische-omstandigheden werden verzacht door sterke pakjesvolumes, prijsstijgingen en aanhoudende focus op productiviteit en kostenbeheersing", aldus Bpost in een toelichting.

In het eerste kwartaal daalden de postvolumes met 8,8 procent. Deze daling werd bijna volledig gecompenseerd door het positieve effect van de prijs/mix.

De volumes bij de pakketjes stegen met 9,1 procent, met een prijs/mix-effect van 4,9 procent.

In de VS, waar de Belgische groep aanwezig is met logistiek dienstverlener Radial, daalde de omzet met 1,4 procent tot 338,6 miljoen euro, als gevolg van lagere volumes. Amazon bezorgt steeds meer pakketjes zelf en dat voelt Radial.

Netto verdiende Bpost in het eerste kwartaal 45,9 miljoen euro. Dat was ruim 61 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2022.

Eind maart had Bpost een nettoschuld van 304 miljoen euro.

Outlook

Bpost trok eind februari al de outlook voor 2023 in. Aanvankelijk ging het postbedrijf uit van een aangepaste EBIT van 240 tot 260 miljoen euro.

Die intrekking volgde op de eerste resultaten van haar eigen onderzoek naar de aanbesteding voor de distributie van kranten en tijdschriften in België.

Uit dit onderzoek zou volgens Bpost kunnen blijken dat de marges die het postbedrijf maakt op bepaalde diensten die het aan de Belgische overheid levert, niet in overeenstemming zijn met de wetgeving.

Bpost verwacht een negatieve impact op de aangepaste EBIT van 25 tot 50 miljoen euro.

Het postbedrijf zegt zo snel mogelijk duidelijk op dit dossier te willen hebben.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Bpost bereikt akkoord met PPP
  2. Bpost vlucht naar voren ondanks kritiek op mega-overname

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
bpost kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht