Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beursblik: winst KBC naar verwachting sterk gestegen
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: winst KBC naar verwachting sterk gestegen

(ABM FN) KBC heeft in het eerste kwartaal van 2023 meer winst behaald dan in dezelfde periode vorig jaar, dankzij de gestegen rente als gevolg van de monetaire verstrakking door de ECB. Dit verwachten de analisten die deelnamen aan de bedrijfsconsensus van de bank, en hetgeen ook zichtbaar was in bijvoorbeeld de cijfers van ING vorige week.

Voor de eerste drie maanden van het jaar verwacht deze consensus een nettowinst van 743 miljoen euro, een stijging ten opzichte van de 458 miljoen die de bankverzekeraar in het eerste kwartaal van vorig jaar behaalde.

Dit zou echter een daling zijn vergeleken met de 818 miljoen euro die in het laatste kwartaal van 2022 werd genoteerd.

De nettorentebaten, een belangrijk benchmark voor de bankensector op dit moment, komen naar verwachting uit op 1,37 miljard euro, een stijging ten opzichte van de 1,20 miljard euro in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Voor het hele jaar gaat de consensus uit van een nettowinst van 3,21 miljard euro, wat een stijging van 12,2 procent zou betekenen ten opzichte van de winst van 2,86 miljard euro in heel 2022.

Tussen 2022 en 2025 streeft KBC naar een samengestelde jaarlijkse groei van circa 6 procent voor de totale opbrengsten en ongeveer 1,8 procent voor de exploitatiekosten. Daarnaast wil KBC een gecombineerde ratio van maximaal 92 procent behalen.  

Analisten van ING verwachten verder dat KBC voor 1 miljard euro aan eigen aandelen gaat inkopen, naast een speciaaldividend van 1 euro per aandeel.

KBC opent dinsdagochtend de boeken.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Video: bankaandelen bieden kansen
  2. KBC: bankieren en verzekeren onder een dak

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KBC Groep kopen verkopen