Kwartaalwinst KBC overtreft de verwachtingen
Beeld: ABM Financial News

Kwartaalwinst KBC overtreft de verwachtingen

(ABM FN) KBC heeft in het eerste kwartaal van 2023 de winst sterker zien stijgen dan verwacht. Dit bleek dinsdagochtend uit cijfers van de bank.

KBC presenteerde een nettowinst van 882 miljoen euro, een "uitstekend" resultaat volgens CEO Johan Thijs. De consensus ging uit van slechts 743 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2022 boekte de bank een nettowinst van 452 miljoen euro.

De winst per aandeel steeg tot 2,08 euro, ten opzichte van 1,71 euro over het vierde kwartaal van 2022 en 1,06 euro over het eerste kwartaal van vorig jaar.

De nettorente-inkomsten bedroegen 1,32 miljard euro in het afgelopen kwartaal, een daling met 7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, maar een stijging met 10 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Daarmee bleven die nettorentebaten iets onder de door analisten verwachte 1,37 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2022 kwamen de nettorentebaten uit op 1,20 miljard euro.

Voor het volledige boekjaar rekent de bankverzekeraar op totale baten van circa 11,15 miljard euro, waarvan circa 5,7 miljard euro aan nettorentebaten. De exploitatiekosten zonder bank- en verzekeringsheffingen, plus verzekeringsprovisies zulken op ongeveer 4,75 miljard euro uitkomen.

De solvabiliteitspositie bleef sterk met een volledig geladen common equity ratio van 16,1 procent. Ook de liquiditeit bleef uitstekend.

In lijn met het kapitaalinzetplan aangekondigd voor het volledige jaar 2022 voorziet de bank, naast de reeds uitgekeerde 4 euro als dividend voor 2022, het overtollige kapitaal uit te keren.

Dit betekent dat het overtollige kapitaal boven een volledig geladen common equity-ratio van 15 procent evenals het kapitaal dat vrijkomt uit de voltooide verkooptransactie in Ierland, aan de aandeelhouders zal worden uitgekeerd.

Dit zal gebeuren in de vorm van een inkoop van eigen aandelen onder voorbehoud van goedkeuring door de ECB of een uitzonderlijk interim-dividend. KBC zal hierover in de komende maanden een definitieve beslissing nemen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KBC Groep kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 25 september

  1. Duitsland IFO business klimaat sep 85,0 volitaliteit verwacht
  2. Pharming Bava
 2. 26 september

  1. Mithra H1-cijfers
  2. VS Conference Board consumentenvertrouwen sep 105,9 volitaliteit verwacht
  3. VS verkopen nieuwe woningen aug 700K volitaliteit verwacht
 3. 27 september

  1. VS orders duurzame goederen aug -1,6% MoM
  2. VS olievoorraden volitaliteit verwacht
  3. Micron Q4-cijfers (gebroken boekjaar)
 4. 28 september

  1. ECB economisch bulletin
  2. Duitsland inflatie CPI sep +4,5% YoY volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht