Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Europese beurzen sluiten lager
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, nadat beleggers zichzelf aan de zijlijn parkeerden nu een politieke deal over het schuldenplafond in Washington uitblijft. Luxe-aandelen, die het recent juist goed deden, waren de gebeten hond.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,6 procent lager op 466,10 punten. De Duitse DAX daalde 0,4 procent tot 16.152,86 punten. De Franse CAC 40 daalde 1,3 procent tot 7.378,71 punten en de FTSE100 in Londen zakte 0,1 procent tot 7.762,95 punten.

"De klok tikt door tot de deadline van 1 juni en Amerikaanse beleidsmakers zijn nog niet dichter bij een deal, dus Europese markten zijn weinig geneigd om te stijgen", aldus Michael Hewson van CMC Markets. "De luxegoederenbranche leidt de zwakte in Europa, met een abrupt einde aan de recente sterke koersprestaties met forse dalingen voor LVMH, Hermes en Burbery, nadat Deutsche Bank sprak van hoge waarderingen."

"Beleggers zitten op hun handen en willen zich niet vastleggen" zo lang er geen oplossing is van de impasse rond het schuldenplafond, volgens Interactive Investors.

De Amerikaanse minister van financiën, Janet Yellen, zei nog maar eens dat er "harde keuzes" moeten worden gemaakt over welke rekeningen onbetaald zullen blijven als het schuldenplafond niet wordt verhoogd. Ze herhaalde dat het op 1 juni al zo ver kan zijn.

Inkoopmanagersindices voor mei wezen op iets tragere groei in de dienstensector in de eurozone en sterkere krimp van de industrie.  

Economische cijfers uit de Verenigde Staten leken erop te duiden dat de economie daar blijft groeien. Ook de Amerikaanse industrie kromp in mei, van een neutraal niveau in april, maar de dienstensector groeide sterker dan een maand eerder. De nieuwe woningverkopen in de VS stegen in april 4 procent, wat meer was dan verwacht.

De olieprijs steeg bijna 2 procent tot 73,42 dollar per vat voor WTI-olie in juli en 77,33 dollar voor Brent.

De euro/dollar noteerde op 1,0773. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,0815 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Grote dalers in Parijs waren luxemerken Hermès en LVMH met 6,5 procent en 5 procent. Kering beperkte het verlies tot 3 procent. Volgens Deutsche Bank deden de aandelen het goed dankzij herstellende vraag uit China en sterkere groei in Europa, deels dankzij terugkerend toerisme, maar zijn er signalen zijn dat de meer economisch gevoelige ambitieuze consumenten in de VS minder kooplustig worden.  

Banken waren in trek. Société Générale won bijna 4 procent. ING steeg 1,4 procent evenals de andere financials in de AEX-index.  

Shell sloot hoger nadat aandeelhouders met vrijwel alle agendapunten instemden.

Ook vastgoedreus Unibail-Rodamco-Westfield won 3 procent. De Duitse sectorgenoot Vonovia steeg 6 procent.

Militair bedrijf Thales verloor 2,5 procent in Parijs en Vivendi 3,6 procent. Rheinmetall daalde bijna 4 procent in Frankfurt.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag licht lager. De S&P 500 daalde een kwart procentpunt tot 4.182,61 punten.  

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht