Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vlak slot in Brussel
Beeld: Euronext

Vlak slot in Brussel

(ABM FN) Het was vrijdag opnieuw een matte sessie op de beurs van Brussel, waar de Bel20 op 3.639,40 punten sloot. Op weekbasis was er een heel klein plusje.

Met nog vijf dagen te gaan tot het langverwachte rentebesluit van de Federal Reserve kozen beleggers opnieuw voor een afwachtende houding, ondanks dat de markt de kans op een rentepauze schat op meer dan 75 procent.

"De onverwachte renteverhogingen in Australië en Canada deze week hebben de angst aangewakkerd dat 's werelds grootste economie dit voorbeeld zal volgen", zegt Philips Gijsels, hoofd beleggingsstrategie bij BNP Paribas Fortis.

"Maar als we de dagelijkse schommelingen in de economische statistieken buiten beschouwing laten, is het duidelijk dat de Amerikaanse economie vertraagt en daarmee de wereldeconomie, wat wijst op het einde van de renteverhogingscyclus", voegt hij eraan toe.

Gijsels wijst erop dat de wekelijkse werkeloosheidsclaims, die donderdag werden gepubliceerd, zijn gestegen, waardoor de markt concludeert dat een krimp, of zelfs een recessie, van de Amerikaanse economie opnieuw waarschijnlijker is.

"Dit verkleint het risico dat de renteverhogingen worden hervat na de pauze in juni.”

De cijfers uit China vanochtend moedigden beleggers ook niet aan om risico te nemen. In China neemt het risico van deflatie steeds verder toe.

In eigen land bleek de industriële productie in april met 2,2 procent gedaald.

Ook op de valutamarkten was het rustig, met de euro die aan het begin van de avond op 1,0754 dollar noteerde. Ruwe olie werd iets duurder.

Stijgers en dalers

Lotus Bakeries bleef goed presteren en nog eens 1,0 procent. In een interview met ABM Financial News op vrijdag zei analist Kris Kippers van Degroof Petercam dat Lotus Bakeries een "zeer goed geleid en groeiend" bedrijf is, maar ook dat het aandeel inmiddels erg duur is.

In de BelMid presteerde vastgoedontwikkelaar Atenor na de stijging van donderdag opnieuw sterk met nog eens 6,0 procent koerswinst.

Binnen de Bel20 was Solvay de grootste daler, met een koersverlies van 1,7 procent. Het Belgische chemiebedrijf kreeg een kleine koersdoelverhoging van UBS, maar de bank herhaalde ook het verkoopadvies voor Solvay. 

Daarentegen steeg Aedifica met 1,4 procent en trok zo de kop in de sterindex, gevolgd door sectorgenoot Cofinimmo, dat donderdagavond de verkoop aankondigde van het Science 41-gebouw in het centrale zakendistrict van Brussel. Het aandeel Cofinimmo eindigde 1,2 procent hoger.

Onder de kleinere aandelen in de BelSmall steeg CFE met 2,4 procent, terwijl Hyloris, dat van het Waalse Gewest een subsidie van 1 miljoen euro heeft gekregen voor de ontwikkeling van een behandeling voor chronische neusaandoeningen, daalde met 3,4 procent.

Wall Street 

De Amerikaanse beurzen boeken kleine winsten.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht