Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Winst KBC valt hoger uit dan verwacht
Beeld: ABM Financial News

Winst KBC valt hoger uit dan verwacht

(ABM FN) KBC heeft in het tweede kwartaal van 2023 meer winst behaald dan analisten hadden verwacht en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. Dit bleek donderdag voorbeurs.

"In het tweede kwartaal van 2023 behaalden we een uitstekende nettowinst van 966 miljoen euro. Vergeleken met het vorige kwartaal profiteerde ons resultaat van hogere nettorente-inkomsten, een beter verzekeringsresultaat, hogere nettoprovisieinkomsten, een hoger trading- en reëlewaarderesultaat en de traditionele seizoenspiek in dividendinkomsten. De overige nettoinkomsten daalden echter, omdat in het vorige kwartaal een aanzienlijke eenmalige meerwaarde werd geboekt met betrekking tot de verkoop van onze Ierse portefeuille in februari", zei CEO Johan Thijs in een toelichting.

KBC realiseerde in het tweede kwartaal een nettowinst van 966 miljoen euro, zo maakte de bank vanmorgen bekend. Daarmee werd de consensusverwachting van de analisten van 863 miljoen euro ruimschoots overtroffen. In het tweede kwartaal van 2022 bedroeg de winst 887 miljoen euro.

De winst per aandeel steeg op jaarbasis van 2,10 naar 2,29 euro.

De bank keert zoals verwacht voor 1,3 miljard euro surpluskapitaal uit aan zijn aandeelhouders in de vorm van een aandeleninkoop. Dit programma zal zo snel als mogelijk starten en eindigen tegen augustus 2024.

In overeenstemming met het algemene dividendbeleid zal de bank in november 2023 ook een interim-dividend van 1 euro per aandeel uitkeren als voorschot op het totale dividend over het boekjaar 2023.

Verder is KBC ook van plan de kapitaalstructuur verder te optimaliseren door  de pijler 2-vereiste op te vullen met additional tier 1- en tier 2-kapitaal.

De nettorente-inkomsten stegen afgelopen kwartaal met 6 procent op kwartaalbasis en met 13 procent op jaarbasis. Daarmee werd aan de consensus van de analisten voldaan, want die hadden inderdaad gerekend op een stijging met 13 procent.

De nettorentemarge voor het tweede kwartaal van 2023 bedroeg 2,11 procent, een stijging met 7 basispunten ten opzichte van het vorige kwartaal en met 20 basispunten ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar.

Als de de resultaten van het eerste en tweede kwartaal opgeteld worden, komt de nettowinst voor de eerste helft van 2023 bijgevolg uit op 1,85 miljard euro, of een stijging van 38 procent jaar-op-jaar.

De solvabiliteit bleef sterk, met een fully loaded common equity ratio van 16,5 procent.

De resultaten van de recente stresstest van de EBA weerspiegelen de sterke fundamentals op dat vlak, zei KBC.

Alle bank- en verzekeringsheffingen buiten beschouwing gelaten, bedroeg de kosten-inkomstenratio voor de eerste zes maanden van dit jaar 40 procent, tegenover 45 procent voor heel 2022.

In het verslagkwartaal werd een nettoterugname van waardeverminderingen op kredieten van 23 miljoen euro geboekt, tegenover een nettoterugname van 24 miljoen euro in het vorige kwartaal en een nettotoename van 9 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar.

De kredietkostenratio voor de eerste zes maanden van 2023 was 0,04 procent negatief.

De consensus bij de analisten ging uit van lagere kosten en van een verbetering van de voorzieningen voor slechte leningen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KBC Groep kopen verkopen