Word abonnee en neem Beursduivel Premium
ING: deal Proximus met Digi vooral slecht nieuws voor Orange Belgium
Beeld: ABM Financial News

ING: deal Proximus met Digi vooral slecht nieuws voor Orange Belgium

(ABM FN) De overeenkomst van Proximus voor toegang van zakelijke klanten van Digi en Citymesh tot het Proximus-netwerk is slecht nieuws voor Belgische telecombedrijven en vooral voor Orange Belgium, dat het meest afhankelijk is van mobiele telefonie. Dit stelde ING maandag in een rapport.

De overeenkomst van Proximus met Digi en Citymesh is een grote verrassing voor ING-analist David Vagman en zal volgens hem bijdragen aan het negatieve sentiment rond de Belgische telecomsector.  

Wel hadden de aandelenkoersen volgens ING al een substantiële impact van de komst van Digi naar België ingeprijsd. Ook de consensusverwachtingen van analisten rekenen al op een forse impact op mobiele klanten en de gemiddelde omzet per klant.

Vagman had echter geen deal tussen Proximus en de nieuwkomer verwacht.  Een overeenkomst van Digi met Telenet had volgens hem meer voor de hand gelegen.  

Met het vijfjarige contract met Proximus kan Digi vanaf de eerste dag een volledig aanbod voor mobiele telefonie voor zakelijke klanten aanbieden in heel België.  

ING vermoedt dat de strategie van Proximus is om verwarring te creëren, met name in Wallonië, door een nieuwkomer binnen te laten en zo de komst van Telenet en een meer agressieve opstelling van VOO en Orange Belgium te verstoren. Maar dat is een gevaarlijk spel, waarschuwt Vagman, wijzend op vergelijkbare situaties in Frankrijk en andere landen.

Hij merkt op dat er nog veel onduidelijk is over de deal en hoeveel Digi en Citymesh zouden willen betalen voor de 400 zendmasten van Proximus. Dit zou 100 miljoen euro kunnen zijn. En uiteindelijk zouden Digi en Citymesh nog altijd een verplichting hebben om honderden miljoenen te investeren om eigen dekking te hebben in heel België.  

ING heeft een verkoopadvies op Proximus met een koersdoel van 9,10 euro, een Houden advies op Telenet met een koersdoel van 21,00 euro, en een koopadvies voor Orange Belgium met koersdoel van 30,00 euro. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Orange Belgium kopen verkopen
Proximus kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 30 november

  1. Bijeenkomst OPEC+ volitaliteit verwacht
  2. Azerion Q3-cijfers
  3. China - Inkoopmanagersindex industrie en diensten
  4. NL producentenprijzen nov
  5. EU inflatie nov vlpg
  6. Dell - jaarcijfers
  7. VS steunaanvragen wekelijks
  8. VS PCE inflatie volitaliteit verwacht
  9. VS pending home sales okt
 2. 01 december

  1. NL Inkoopmanagersindex industrie nov
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht