Bel20 weer onder de 3.700 punten
Beeld: Euronext

Bel20 weer onder de 3.700 punten

(ABM FN) De Brusselse beurs is de eerste handelsdag van de week scherp lager gesloten, waarbij beleggers terughoudend waren om risico's te nemen, nu verschillende grote centrale banken hun rentebesluiten in de komende dagen zullen aankondigen.

De Bel20 daalde met 1,0 procent tot onder de 3.700 punten, op 3.674 punten.

"Er heerst een zekere spanning in de markten in afwachting van de vele vergaderingen van de centrale banken deze week, die nieuwe informatie zouden kunnen opleveren”, zei Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque.

"Hoewel de Fed de rente woensdag naar verwachting ongewijzigd zal laten, wordt met enige vrees uitgekeken naar de nieuwe economische en renteprognoses", merkte Keppenne op. Mogelijk verhoogt de Fed de renteverwachtingen voor 2024, aldus de econoom.

Analisten van SPI Asset Management zijn het eens met Keppenne. "We verwachten niet dat de Fed woensdag de rentetarieven zal wijzigen, maar het commentaar zal cruciaal zijn".

De Fed wordt donderdag gevolgd door de Bank of England en vrijdag door de Bank of Japan.

Een andere reden voor de voorzichtigheid in de markt, is de inflatie, met een aantal indicatoren die deze week worden gepubliceerd, met name voor de eurozone morgen.

Bovendien blijft de obligatierente stijgen, wat niet in de smaak valt bij aandelenbeleggers. Aan het begin van de avond stond de Duitse Bund boven de 2,7 procent. Tegelijkertijd stond de Amerikaanse tienjaarsrente op 4,34 procent.

Tegelijkertijd blijven de olieprijzen stijgen en naderen ze steeds dichter de 100 per vat, wat voor de meeste beleggers geen geruststelling is.

Stijgers en dalers

Binnen de Bel20 viel Proximus op met een koerswinst van 0,6 procent, net als AB InBev, dat ook 0,6 procent won. Volgens KBC Securities zal de brouwer zijn outlook voor 2023 en de middellange termijn morgen op een beleggersdag handhaven.

Argenx daalde met 0,4 procent, ondanks dat Jefferies het koersdoel verhoogde van 583,00 naar 605,00 dollar en zijn koopaanbeveling handhaafde.

Onderaan de tabel sloot Sofina 3,8 procent lager. En het was ook een lastige dag voor vastgoed. Cofinimmo, Aedifica en WDP verloren tussen de 2 en 3,5 procent. En buiten de hoofdindex kelderde VGP met 5,8 procent. Immobel verloor 4,5 procent. Berenberg verlaagde het koersdoel voor Immobel stevig, van 76,00 naar 52,00 euro. Wel bleef de koopaanbeveling behouden.

Verder was er een stijging van 0,4 procent voor Gimv, dat zijn meerderheidsbelang in Groupe Claire wil verkopen aan Crédit Mutuel Equity. EVS daalde met 1,1 procent, ondanks een nieuwe overeenkomst met het Britse bedrijf Cloudbass.

Pennystock Crescent waarschuwde dat de eerste jaarhelft in het rood werd afgesloten, maar dat het wel de outlook handhaafde, verloor 4,9 procent.

ING verlaagde het koersdoel voor Avantium van 10,95 naar 9,57 euro en herhaalde de koopaanbeveling voor het aandeel, dat 1,2 procent won.

Wall Street

In Amerika stonden de beurzen op kleine winsten.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 28 september

  1. ECB economisch bulletin
  2. Duitsland inflatie CPI sep +4,5% YoY volitaliteit verwacht
  3. VS BBP Q2 (laatste herziening) +2,2% QoQ
  4. VS wekelijkse jobless claims
  5. VS pending Home sales aug volitaliteit verwacht
  6. Nike Q1-cijfers (gebroken boekjaar)
  7. Powell spreekt volitaliteit verwacht
 2. 29 september

  1. Beurzen China gesloten i.v.m. Mid-autumn Moon Festival
  2. China Caixin manufacturing PMI sep volitaliteit verwacht
  3. Duitsland detailhandelsverkopen aug
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht