Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Brusselse beurs probeert stand te houden
Beeld: ABM Financial News

Brusselse beurs probeert stand te houden

(ABM FN) De Brusselse beurs noteerde ook vrijdag op verlies, maar probeert om boven de nullijn te raken.

De Bel20 index daalde een bescheiden 0,1 procent naar 3.645 punten.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild wijst op het feit dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar de kaap van 4,5 procent heeft bereikt. Dat is 20 basispunten hoger sinds de Fed-vergadering. Toch wordt de rentecurve minder invers.

Het verschil tussen de rente op 2 en 10 jaar bedraagt nu ongeveer 65 basispunten. Sommige economen voelen zich volgens Vranken misschien enigszins ongemakkelijk bij dat idee, aangezien de beweging van diep invers naar minder invers in het verleden altijd gepaard is gegaan met het begin van een recessie.

En Amerikaanse technologieaandelen komen steeds verder onder druk naarmate de rente stijgt, zo waarschuwde Vranken. De absolute hoge renteniveaus plaatsen volgens hem een stevig plafond boven het potentieel van deze aandelen.

En nu we de herfst ingaan, is de grote vraag volgens Vranken of Wall Street op weg is naar "een val". Fed-voorzitter Jerome Powell lijkt overtuigd van een zachte landing, maar Vranken is daar nog steeds niet zeker van. De Fed was enige tijd geleden overtuigd van een voorbijgaande inflatie, en dat bleek een vergissing van formaat te zijn. Onderschat de destructieve krachten van hoge obligatierentes niet, zo waarschuwde Vranken.

Bovendien is er ook het probleem van de gestegen olieprijs. Steeds meer analisten verwachten dat een olieprijs van 100 dollar per vat binnenkort realiteit zal worden. Ook Goldman Sachs heeft de verwachtingen voor de olieprijs in de komende twaalf maanden opgetrokken.

De Japanse yen verzwakte, nadat de Bank of Japan de rente handhaafde en haar tienjarige rendementsdoelstelling en forward guidance ongewijzigd bleven.

Er staan vandaag belangrijke PMI-data op het menu, aldus KBC. De Purchasing Managers Indicator, oftewel het sentiment van de aankoopdirecteuren. Vooral de Amerikaanse PMI zal heel wat aandacht krijgen.

In de eurozone bleek de dienstensector minder hard te krimpen in september, terwijl de index voor de industrie fractioneel daalde.

De euro/dollar noteerde op 1,064.

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex vinden geen echt grote bewegingen plaats. Sofina stijgt met een procent en Argenx met 0,8 procent.

Ageas moet wel bijna een procent prijsgeven, vermoedelijk door een analistenrapport van JPMorgan.

Op de brede markt is Euronav de uitblinker met een koerswinst van circa 7,5 procent.

ING heeft het koersdoel voor Colruyt ongewijzigd gehouden op 36,00 euro met handhaving van het Houden advies in reactie op het bericht van de overname van 57 Match en Smatch-winkels. Het aandeel Colruyt boekt een winst van 0,8 procent.

Deceuninck, Retail Estates en VGP geven alle drie meer dan een procent prijs.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 30 november

  1. Bijeenkomst OPEC+ volitaliteit verwacht
  2. Azerion Q3-cijfers
  3. China - Inkoopmanagersindex industrie en diensten
  4. NL producentenprijzen nov
  5. EU inflatie nov vlpg
  6. Dell - jaarcijfers
  7. VS steunaanvragen wekelijks
  8. VS PCE inflatie volitaliteit verwacht
  9. VS pending home sales okt
 2. 01 december

  1. NL Inkoopmanagersindex industrie nov
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht