Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Een derde van de oliebedrijven loopt het risico op faillissement

Een derde oliebedrijven op omvallen

Ruwweg een derde van alle olieproducenten loopt een hoog risico om failliet te gaan nu de grondstofprijzen zo laag zijn. Ze hebben slechter toegang tot cash en meer moeite de schulden in de hand te houden, schrijft persbureau Reuters dat zich baseert op een studie door adviesbureau Deloitte.

Deloitte nam zo’n 500 beursgenoteerde olie- en gasbedrijven uit de hele wereld onder de loep. De energiesector maakt een zware tijd door nu de olieprijs op het laagste niveau in jaren staat. De marges staan zwaar onder druk, waardoor zwaar bezuinigd moet worden en veel ontslagen vallen.

150 miljard dollar schuld

De 175 bedrijven die een groot risico lopen om failliet te gaan, hebben meer dan 150 miljard dollar schuld, zo staat in het dinsdag uitgekomen rapport te lezen. De dalende aandelenkoersen maken het ook lastiger om door middel van aandelenuitgifte nieuw kapitaal aan te trekken. 

“Deze bedrijven hebben eigenlijk zo lang het kon de problemen voor zich uitgeschoven en nu hebben ze echt een probleem”, zegt William Snyder, hoofd bedrijfsreorganisaties bij Deloitte. “Het draait allemaal om liquiditeit.”

Jaar van de waarheid

Zo’n 95% van de bedrijven kan nu olie produceren voor een kostprijs 15 dollar per vat, dankzij ingrijpende kostenbesparingsmaatregelen en technologische verbeteringen sinds half 2014. Indertijd was nog maar 65% van de bedrijven in staat om tegen die prijs te leveren. 

Maar voor een aantal ondernemingen is 15 dollar echt te weinig, stelt het bureau. John England, vicevoorzitter van Deloitte: “2016 wordt het jaar van de moeilijke beslissingen, het jaar van de waarheid.”

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 27 mei

  1. Consumentenvertrouwen mei (Fra)
  2. Aalberts ex €1,13 dividend
  3. Van Lanschot Kempen ex €2 dividend
  4. Ifo-index ondernemersvertrouwen mei (Dld) volitaliteit verwacht
  5. Wall Street gesloten (Memorial Day)
 2. 28 mei

  1. Exor jaarvergadering
  2. NN Group ex €2,08 dividend
  3. B&S Group ex €0,16 dividend
  4. ForFarmers buitengewone AVA (benoeming nieuwe CFO)
  5. Case Shiller huizenprijzen maart (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht