Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Wel of niet kopen? Wat Warren Buffett zou doen

Wel of niet kopen? Wat Warren Buffett zou doen

Wel of niet kopen? Dat voor veel beleggers de grote vraag nu de beurzen afgelopen week licht hersteld zijn van de koersdreun van vorige maand. Wat zou Warren Buffett doen?

The Motley Fool bekeek de investeringsstrategie van de 89-jarige Amerikaan, een van de meest succesvolle beleggers ooit. Berkshire Hathaway, Buffetts investeringsfonds, heeft sinds 1965 het gemiddelde jaarlijkse samengestelde rendement van de markt weten te verdubbelen.

Hier is zijn belangrijkste adviezen op een rij:

Probeer de bodem van de markt niet te timen

Hoewel de puissant rijke Amerikaan ook wel het “Orakel van Omaha” wordt genoemd, heeft hij nooit gepretendeerd dat hij de markt, of de bodem van de markt, kan timen. "Ik doe geen poging om de markt te voorspellen -- mijn inspanningen zijn gericht op het vinden van ondergewaardeerde effecten," zo zei Buffett ooit.

Buffett, die werd geboren tijdens de depressie van de jaren dertig, schreef in 1992 in een brief aan zijn aandeelhouders dat marktvoorspellingen voor de korte termijn "vergif" zijn voor beleggers. In plaats van zijn energie te richten op het timen van de markt, speurt Buffett liever naar grote bedrijven tegen aantrekkelijke prijzen.

"Als we denken dat een bedrijf aantrekkelijk is, zou het erg dom zijn als we daar geen actie op zouden ondernemen omdat we iets dachten over wat de markt zou gaan doen," zei Buffet tijdens een aandeelhoudersvergadering van Berkshire in 1994.  "Als je gelijk hebt over de bedrijven, zul je het uiteindelijk goed doen."

Laat nooit een goede koopmogelijkheid voorbij gaan

Beleggers die zich alleen concentreren op het timen van de markt lopen het risico aandelen te missen die tegen aantrekkelijke prijzen van de hand worden gedaan tijdens een grote uitverkoop.

Toen Buffett in februari werd gevraagd om een reactie op de dalende markt vanwege toenemende zorgen over het coronavirus, zei hij: "Dat is eigenlijk goed voor ons. We zijn een netto koper van aandelen in de loop van de tijd."

Hoewel Buffett beleggers niet adviseert om te proberen een bodem te voorspellen als ze aandelen gaan kopen, ziet hij een neergang wel als een goede kans om in de markt te stappen. "Een marktdaling stoort ons niet. Het is een kans om ons belang in grote bedrijven met een goed management tegen goede prijzen te vergroten", aldus Buffett.

Een bekende uitspraak van hem luidt dan ook: "Wees bang als anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig als anderen bang zijn.”

Mocht u een belegger in individuele aandelen zijn, dan kunt u zich volgens The Motley Fool beter concentreren op de aankoop van ondergewaardeerde bedrijven dan dat u probeert om de markt te timen. Koopt u indexfondsen, investeer dan kleine beetjes met regelmatige tussenpozen, en overweeg om een beetje meer te kopen als de markt daalt.

Stap niet uit de markt

Dit is een van de belangrijkste lessen van Buffett: Wees een netto koper van aandelen en blijf zitten waar u zit, ook op de lange termijn.

Beleggers lopen het risico meer verlies te maken dan winst wanneer ze proberen de markt te timen. Volg in plaats daarvan de beproefde methode van Buffett: koop aandelen, houd ze aan en blijf in de loop der tijd effecten toevoegen aan uw portefeuille.

Lees ook: Hoe Warren Buffett omgaat met rally's en crashes

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 19 juni

  1. Consumenten- en producentenprijzen mei (VK)
  2. Greenyard jaarcijfers
  3. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
  4. Wall Street gesloten vanwege Juneteenth Day
  5. Vertrouwen huizenbouwers juni (VS)
 2. 20 juni

  1. Consumentenvertrouwen juni (NL)
  2. Investeringen april (NL)
  3. Werkloosheid mei (NL)
  4. Producentenprijzen mei (Dld)
  5. Ebusco beleggersdag
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht