Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Buffett: de belangrijkste fout die ouders maken in de financiële opvoeding

Buffett: de belangrijkste fout die ouders maken in de financiële opvoeding

Als er een persoon is die weet hoe belangrijk het is om kinderen te leren verantwoordelijk met geld om te gaan, dan is het Warren Buffett wel. De legendarische CEO van Berkshire Hathaway startte al op 6-jarige leeftijd zijn eerste bedrijfje en groeide uit tot een van de meest succesvolle investeerders aller tijden.

Op CNBC Make It heeft hij een tip voor jonge of aanstaande ouders: het is nooit te vroeg om je kinderen iets bij te brengen over geld.

Met de paplepel ingegoten

Want iedere grote droom begint klein, ook die van Warren Buffett. Voordat hij CEO van Berkshire Hathaway werd, had hij al tal van bedrijfjes opgericht, de eerste zelfs op 6-jarige leeftijd. Hij kocht een sixpack Coca-Cola voor 25 cent en verkocht ze voor 5 cent per stuk. Ook verkocht hij tijdschriften en kauwgum aan de deur. 

"Mijn vader was mijn grote inspiratiebron", vertelde Buffett al eerder in een interview met CNBC. "Al op jonge leeftijd leerde ik van hem de juiste gewoontes aan. Sparen was een belangrijke les die ik van hem heb geleerd."

Begin al op peuterleeftijd

Als de levende legende gevraagd wordt wat volgens hem de grootste fout is die gemaakt wordt bij de financiële opvoeding, antwoordt hij: "Soms wachten ouders zelfs tot de tienerjaren om hun kinderen met geld leren om te gaan. Dat hadden ze al in de peuterspeelzaal moeten doen."

Ja, u leest het goed: al vanaf de leeftijd van 3 jaar kunnen kinderen de basisbeginselen van geld begrijpen. En als ze 7 jaar oud zijn, zijn ze in staat om te begrijpen dat financiële keuzes van nu invloed kunnen hebben op de toekomst.

Het is nooit te vroeg

"Heel veel ouders weten al hoe belangrijk het is om kinderen met geld te leren omgaan. Maar er zit nog een verschil tussen wéten en er daadwerkelijk iets mee dóen."

"Het is nooit te vroeg om kinderen de waarde van geld te laten inzien. Of het nu de waarde van een dollar is, of het verschil tussen nu iets willen en sparen voor de toekomst. Het zijn allemaal concepten die kinderen al vroeg in hun leven tegenkomen, dus hen helpen die te begrijpen, is het beste wat je kunt doen."

Zie ook: 10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 25 juni

  1. Alumexx jaarvergadering
  2. Chicago Fed-index mei (VS)
  3. Case Shiller huizenprijzen april (VS)
  4. Consumentenvertrouwen (Conference Board) juni (VS)
  5. FedEx Q4-cijfers
 2. 26 juni

  1. Consumentenvertrouwen juli (Dld)
  2. Consumentenvertrouwen juni (Fra)
  3. Value8 jaarvergadering
  4. PB Holding jaarvergadering
  5. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht