Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Bill Gates: ergste moet misschien nog komen

Bill Gates: ergste moet misschien nog komen

Na meer dan twee jaar van Covid-19 maken de meeste mensen zich al een stuk minder zorgen en pakken zij hun normale leven weer op. Maar de pandemie is nog niet over en volgens Bill Gates kan het ergste zelfs nog voor ons liggen.

"We lopen nog steeds het risico dat er een nieuwe variant komt die nog besmettelijker en dodelijker is", zegt de miljardair en Microsoft-oprichter tegen Financial Times. "Het is niet waarschijnlijk - ik wil ook niet de zwartkijker zijn - maar er is een kans, van veel meer dan 5%, dat we nog niet eens het ergste hebben gezien."

De filantroop waarschuwde in 2015 al dat de wereld niet klaar was voor de volgende, onvermijdelijke pandemie. De les van Covid-19 is volgens hem dat preventie en beschermende maatregelen kunnen helpen bij pandemieën in de toekomst. Dat is ook de kern van zijn boek How to Prevent the Next Pandemic, dat later dit jaar uitkomt.

'WHO moet met expertteam komen'

Een van zijn voorstellen is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met een wereldwijd surveillanceteam komt, met daarin experts die bedreigingen tijdig spotten en snel schakelen met overheden. Deze epidemiologen en virologen kunnen zo helpen voorkomen dat ziektes uitgroeien tot pandemieën. 

Verder moet de verspreiding van misinformatie worden tegengegaan en moeten vaccins beter te verkrijgen zijn. “We moeten ervoor zorgen dat Covid-19 de laatste pandemie is.”

'Miljarden uitgeven om biljoenen te besparen'

Zijn plannen vragen flinke investeringen, tot wel 1 miljard dollar per jaar. Dat is veel, “maar de kosten voor nog een pandemie zijn vele malen hoger”, aldus Gates. “We zouden gek zijn als we het niet doen. We moeten nu miljarden uitgeven om straks biljoenen te besparen.” Het IMF schat in dat Covid-19 de wereldeconomie tegen 2024 meer dan 12,5 biljoen dollar heeft gekost. 

Er is bij de miljardair ook ruimte voor optimisme. Volgens hem zal het coronavirus deze zomer goed te controleren zijn en zullen de meeste mensen ermee omgaan als een ‘gewone seizoensgriep’. 

'Vrees juist afgenomen'

Niels Koerts van de IEX Beleggersdesk schreef eerder deze week al over Pfizer, de fabrikant van onder meer coronavaccinaties en Paxlovid, de zogenaamde coronapil. Hij stelt juist dat de vrees voor corona is afgenomen.

"Pfizer noteert dit jaar 10% in het rood terwijl het gros van de farmaceuten de weg omhoog vindt. Het aandeel blijft achter qua koers, omdat de markt ervan uitgaat dat door de afgenomen vrees voor het coronavirus de behoefte van mensen om zich te laten vaccineren ook zal dalen. Daar komt bij dat bij varianten die niet zo ziek maken er ook niet zoveel vraag is naar Paxlovid." Lees hier de volledige IEX Premium-analyse.

Zie ook: Bill Gates: Klimaattechnologie levert 10 Tesla’s, een Google, een Amazon en een Microsoft op

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 05 november

    1. Presidentsverkiezingen VS volitaliteit verwacht
    2. Inkoopmanagersindex diensten (Caixin) oktober (Chi)
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit (Aus)
    4. Adecco Q3-cijfers
    5. Deutsche Post Q3-cijfers
    6. Zalando Q3-cijfers
    7. Shurgard Q3-cijfers
    8. Uber Q3-cijfers
    9. Yum Brands Q3-cijfers
    10. Handelsbalans september (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht