Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Spreidstand tussen Amerikaanse waarden en diversificatie in 2023 (adv)

Spreidstand tussen Amerikaanse waarden en diversificatie in 2023 (adv)

Wat mogen we verwachten in 2023? Wij peilden bij Jérôme van der Bruggen, Chief Investment Officer Private Banking bij Degroof Petercam, zijn inflatieverwachtingen en wat die kunnen betekenen voor de aandelen in uw portefeuille.

"Het is intussen ruim een jaar geleden sinds de Amerikaanse centrale bank haar kanonnen in stelling bracht om de inflatie te beteugelen, maar de effecten daarvan worden nu pas voelbaar in de reële economie, al zijn er wel grote verschillen tussen de sectoren onderling.

Er ontstond bijvoorbeeld een grote schaarste op het vlak van halfgeleiders, maar sinds kort melden fabrikanten dat de vraag stagneert. Toch zal deze sector allicht als een van de eersten van het herstel profiteren en lijkt technologieaandelen van de hand doen - gelet op de mogelijke stijging van de beurzen - waarschijnlijk niet de beste strategie.

Essentieel hierbij blijft uiteraard dat niet alle eieren in dezelfde mand gelegd worden en de risico’s evenwichtig worden gespreid. Ik kan dat trouwens niet genoeg benadrukken: een degelijke diversificatie vormt de hoeksteen van goed vermogensbeheer.

'Amerikaanse waarden zijn goed gepositioneerd, maar verlies de diversificatie niet uit het oog'

De Fed, de Amerikaanse centrale bank, beteugelt de inflatie met een arsenaal aan middelen dat sinds de jaren ’70 ongezien is. De beleidsrente is daardoor gestegen van nul procent naar vier procent. Of er door die maatregelen snel een kentering zal komen? Dat is moeilijk te zeggen, maar het lijkt ons een redelijke aanname dat de Fed in staat is om het tij te keren.

We verwachten dat dit nog wel even zal duren, maar denken toch dat die kentering er in de loop van 2023 zou kunnen komen. En op dat ogenblik zal de Fed haar beleid kunnen omgooien. Amerikaanse waarden hebben in 2023 daarom ongetwijfeld een streepje voor.

Het gevolg hiervan is dat wij in ons vermogensbeheer uitdrukkelijk belegd blijven in Amerikaanse waarden die volgens ons zullen stijgen zodra die kentering er komt. De beurs anticipeert zo een ommekeer doorgaans ruim op voorhand. En uiteraard willen wij als vermogensbeheerder dan niet aan de zijlijn staan, maar onze private banking-klanten mee de vruchten laten plukken van de stijging. 

Een jaar met twee snelheden

Slotsom? 2023 zal allicht een jaar met twee snelheden zijn. Mijn advies: laat uw portefeuille goed begeleiden door de specialisten van onze private banking-afdeling zodat deze niet in snelheid wordt gepakt. Zij volgen de financiële markten voortdurend op de voet en blijven nuchter als de beurzen wat minder presteren. Maar vooral, ze zorgen ervoor dat u geen gouden kans laat schieten. Want dat zou jammer zijn."

Advertorial

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de redacties van Belegger.nl en Beursduivel.be om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 18 april

  1. NSI Q1-cijfers
  2. Sipef Q1-cijfers
  3. Sligro Q1-cijfers
  4. NL werkloosheid maart
  5. Deliveroo trading update
  6. Easyjet trading update
  7. Econocom Q1-cijfers
  8. PostNL €0,03 ex-dividend
  9. Procter & Gamble Q1-cijfers
  10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht