Word abonnee en neem Beursduivel Premium
7 recessiebestendige aandelen
Beeld: ABM

7 recessiebestendige aandelen

Agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve, aanhoudende inflatie en problemen bij regionale banken wakkeren de vrees voor een recessie in de VS aan.

Als de Amerikaanse economie instort, worden ook de meeste kwaliteitsaandelen geraakt. Maar er zijn uitzonderingen. Tijdens de afgelopen twee recessies in 2008 en 2020 waren er aandelen die het aanzienlijk beter deden dan de S&P 500.

Deze recessiebestendige aandelen kunnen beleggers mogelijk ook in 2023 bescherming bieden. US News Money geeft zeven voorbeelden:

 • Walmart
 • Abbott Laboratories
 • Home Depot
 • Synopsys
 • Accenture
 • T-Mobile US
 • Walt Disney

Walmart kan marges laten groeien

Het is geen verrassing dat discounter Walmart tijdens recessies beter presteert. Ook in moeilijke tijden moeten mensen boodschappen doen.

Volgens analist Arun Sundaram staat Walmart aan de vooravond van een meerjarige periode van margegroei. Hij is optimistisch vanwege reclame, gezondheidszorg, financiële diensten en de abonnementsdienst Walmart+ en verwacht een omzetgroei van 3,5% in het boekjaar 2024.

Abbott Laboratories presteert beter dan concurrenten

Abbott Laboratories is een gediversifieerd bedrijf in de gezondheidszorg. Het is begrijpelijk dat veel aandelen in de gezondheidszorg goed presteerden tijdens de pandemie in 2020, maar de aandelen van Abbott deden het in 2008 zelfs nog beter.

Analist Paige Meyer zegt dat de innovatieve, sterk gediversifieerde activiteiten, de sterke balans en de consistente dividendgroei het bedrijf zullen helpen marktaandeel te winnen en beter te presteren dan de concurrentie. Meyer verwacht een omzetgroei van 5,3% in boekjaar 2024.

Home Depot profiteert van krappe huizenmarkt

Tijdens een recessie verlaagt de Fed doorgaans de rente. Lage hypotheekrentes in combinatie met een gebrek aan entertainment en vrijetijdsbesteding veroorzaakten in 2020 een vloedgolf aan investeringen in de eigen woning.

Analist Kenneth Leon zegt dat de markt voor woningrenovatie vertraagt, maar dat de professionele vraag hoog blijft. Leon voorspelt een vlakke tot bescheiden omzetgroei in 2023, maar verwacht dat Home Depot zal profiteren van de krapte op de Amerikaanse huizenmarkt.

Synopsys bedient een groeimarkt

Synopsys biedt een platform waarop chips en andere toepassingen ontworpen en getest kunnen worden. De wereldwijde halfgeleiderindustrie is een groeimarkt, en de vraag naar test- en ontwerpdiensten blijft tijdens een economische neergang constant.

Volgens analist John Freeman heeft Synopsys goede fundamentals en is het aantrekkelijk gewaardeerd. Freeman verwacht nog zeker drie jaar van minimaal 12% omzetgroei.

Accenture is aan alle kanten solide

Accenture is een wereldwijde IT-dienstverlener. Het bedrijf haalt bijna de helft van zijn inkomsten uit Noord-Amerika, ongeveer een derde uit Europa en de rest uit andere delen van de wereld. De gediversifieerde activiteiten van Accenture maken het bedrijf recessiebestendig.

Analist David Holt zegt dat het trouwe klantenbestand en de solide balans van Accenture het een uitstekende defensieve investering maken in perioden van economische onzekerheid. Volgens hem zal het bedrijf marktaandeel blijven winnen.

T-Mobile is voorloper in 5G

Na de fusie met Sprint is T-Mobile nu de op één na grootste mobiele provider in de VS. Het telecombedrijf genereert een consistente groei in een uitdagende sector, zelfs tijdens economische recessies.

Analist Keith Snyder zegt dat T-Mobile zijn concurrenten zal blijven overtreffen. T-Mobile loopt voorop met zijn 5G-netwerk en volgens Snyder ligt T-Mobile op koers om meer dan 70 miljard dollar aan synergie uit de overname van Sprint te realiseren. Hij voorspelt 2,2% omzetgroei in 2023 en 4,2% in 2024.

Walt Disney is altijd een sprookje

Walt Disney is een van de grootste en meest gediversifieerde media- en entertainmentbedrijven ter wereld. Die diversificatie heeft ertoe bijgedragen dat de activiteiten van Disney in trek bleven in alle economische omstandigheden.

Het pretparkensegment is een sterke groeimotor. Kenneth Leon zegt dat Disneys herstructureringsplan gericht op kostenbeheer en contentdistributie het bedrijf zal helpen om nog flexibeler te zijn.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 22 juli

  1. Prijzen bestaande koopwoningen juni (NL)
  2. Chicago Fed activiteitsindex juni (VS)
  3. SAP Q2-cijfers
 2. 23 juli

  1. LVMH Q2-cijfers
  2. Consumentenvertrouwen juli (NL)
  3. Investeringen mei (NL)
  4. Acomo Q2-cijfers
  5. AkzoNobel Q2-cijfers
  6. CM.com Q2-cijfers
  7. Randstad Q2-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht