Word abonnee en neem Beursduivel Premium
7 aandelen die uit de as van een marktcrash kunnen oprijzen
Beeld: TSMC

7 aandelen die uit de as van een marktcrash kunnen oprijzen

Misschien is een zachte landing van de economie toch niet mogelijk. Het lijkt er steeds meer op dat de ingrepen van de Fed gepaard gaan met een flinke prijs. Maar ook dit zal voorbijgaan. Natuurlijk is het onmogelijk te zeggen of de markt echt zal crashen of niet.

Met de recente faillissementen van twee grote financiële instellingen lijkt het er echter op dat de Federal Reserve schade veroorzaakt in haar pogingen om de inflatie te beteugelen. Als de rook eindelijk optrekt, kunnen beleggers overwegen om deze aandelen te kopen, die Josh Enomoto op InvestorPlace heeft geselecteerd.

 • Alphabet 
 • PayPal 
 • Meta Platforms 
 • Taiwan Semiconductor 
 • Sea Limited 
 • NuScale Power 
 • Coinbase 

Alphabet – favoriet bij analisten

Een van de beste technologiebedrijven ter wereld, Alphabet, is dit jaar goed begonnen. Sinds januari steeg het aandeel met meer dan 14%. De afgelopen 12 maanden ging echter 25% van de aandelenwaarde in rook op. Een aanhoudende bankencrisis kan Alphabet nog meer schade opleveren.

Maar als het ergste scenario werkelijkheid wordt, kan Alphabet een van de beste aandelen zijn om te kopen na een crash. Het bedrijf heeft een solide balans met een zeer laag faillissementsrisico. Alphabet profiteert van sterke operationele cijfers. De omzetgroei over drie jaar bedraagt 22,9% en de nettomarge 21,2%. Met beide cijfers bevindt Alphabet zich in de bovenste helft van de sector. Het aandeel is ook een favoriet onder analisten. Op dit moment komt hun gemiddelde koersdoel uit op 123,78 dollar, wat een opwaarts potentieel van bijna 21% inhoudt.

PayPal kan profiteren van de gig economie

Het fintechbedrijf PayPal is gespecialiseerd in digitale betalingsdiensten. Ook biedt het toepassingen voor business management. Het populaire bedrijf moet kunnen profiteren van de ontluikende gig economie. De concurrentie in fintech is groot, maar PayPal heeft een voorsprong op het gebied van naamsbekendheid. Aandeelhouders zijn daarvoor nog niet beloond. Sinds januari is PayPal 2% gedaald en het aandeel verloor de afgelopen 12 maanden meer dan 36% van zijn beurswaarde. 

Toch is het een van de beste aandelen om te kopen na een crash, vanwege zijn veerkrachtige financiën. Zelfs na de ontwrichtende gebeurtenissen van 2022 heeft PayPal een relatief kasrijke balans. Operationeel presteert het sterk, met een omzetgroei van 16,7% en een boekhoudkundige groei van 7,4% in de afgelopen drie jaar. Analisten geven een gematigd koopadvies, met als koersdoel 111,29 dollar, wat een opwaarts potentieel van meer dan 52% inhoudt.

Meta Platforms – aangeschoten, maar draait nog altijd op volle toeren

Het is geen geheim dat Meta Platforms het vorig jaar zwaar te verduren had. Begin 2022 handelde Meta rond 330 dollar per aandeel, waar eind 2022 nog maar zo’n 120 dollar van over was. Er was zorgwekkend nieuws, zoals de uitholling van de advertentie-inkomsten. De afgelopen 12 maanden staan echter in het teken van een comeback, het aandeel heeft bijna 57% aan waarde teruggewonnen. Als een kwaliteitsonderneming als Meta met echte oplossingen komt, dan kan zij investeerders aantrekken. 

Dat geeft Enomoto de overtuiging dat Meta een goede keuze is na een crash. Operationeel gezien draait het bedrijf nog op alle cilinders. De omzetgroei bedraagt over drie jaar 20,6%. En de nettomarge verslaat met 19,9% veel bedrijven in de sector. Analisten geven het aandeel een koopadvies, met een gemiddeld koersdoel van 224,45 dollar, wat een opwaarts potentieel van bijna 15% inhoudt.

TSMC – fundamenteel en operationeel sterk

Taiwan Semiconductor is een halfgeleiderproducent, een multinational die sterk vertegenwoordigd is in de technologiesector. Taiwan Semiconductor heet het meest waardevolle halfgeleiderbedrijf ter wereld te zijn. Het is ook 's werelds grootste onafhankelijke chipfabriek. Het aandeel is tot nu toe dit jaar bijna 21% gestegen, maar gerekend over de afgelopen 12 maanden staat de teller nog op een daling van 16%. 

Na een crash kan TSM als een van de beste aandelen worden gezien om te kopen. Afgezien van het sterke fundamentele verhaal is het bedrijf operationeel sterk. De omzetgroei over drie jaar bedraagt 28,4%, terwijl de nettomarge 44,9% bedraagt. Analisten geven een koopadvies met een gemiddeld koersdoel van 100,33 dollar, wat een opwaarts potentieel van 12,14% inhoudt.

Sea Ltd. – de risicovolle keuze

Enomoto houdt er ook van om altijd één risicovolle keuze op zijn lijstjes te zetten. Dit keer is dat Sea Ltd., een bedrijf dat zich onder meer bezighoudt met e-commerce. Het conglomeraat is gespecialiseerd in e-commerce, fintech en videogames. Elk van deze segmenten is een aantrekkelijke en groeiende markt.

Het echte opwaartse potentieel voor Sea ligt echter in zijn blootstelling aan de Zuidoost-Aziatische interneteconomie. Voordat de Fed de rente verhoogde, verwachtten veel deskundigen een enorme groei voor Zuidoost-Azië. Na de terugval van vorig jaar hebben analisten het groeipotentieel van deze regio naar beneden bijgesteld. Toch verwachten zij dat de interneteconomie daar tegen 2025 een waarde van 330 miljard dollar zal hebben.

Om eerlijk te zijn, niet alle cijfers van Sea bieden veel vertrouwen. Het heeft echter een behoorlijk kassaldo in verhouding tot zijn schuld. De omzetgroei van Sea over drie jaar bedraagt een indrukwekkende 64,8%. Analisten geven een sterk koopadvies, met een gemiddeld koersdoel van 102,64 dollar, wat een opwaarts potentieel van meer dan 33% inhoudt.

NuScale Power – gamechanger met kleine kerncentrales

NuScale Power is een specialist in kernenergie en richt zich op kleine modulaire reactoren of SMRs. De kleiner dan traditionele kerncentrales kunnen worden geïntegreerd in gebieden die ontoegankelijk zijn voor de standaardcentrales. Naarmate de terughoudendheid ten aanzien van kernenergie afneemt, kan Nuscale een gamechanger zijn.

De kleine, veilige kernreactor van NuScale kan als basis 77 megawatt elektriciteit (MWe) opwekken. Afhankelijk van de behoeften kunnen de SMR's van NuScale worden opgeschaald tot een maximale capaciteit van 924 MWe. Doordat de SMR's dichter bij de bron van de energievraag kunnen worden gebouwd, kan NuScale niet alleen voorzien in standaardbehoeften (zoals elektriciteitsopwekking), maar ook ontzilting en waterstofproductie op commerciële schaal economisch haalbaar maken. 

De afgelopen drie maanden heeft geen enkele analist een advies uitgebracht voor het aandeel. In het verleden hebben echter vier experts hun mening gegeven (twee kopen, twee houden). Hun gemiddelde koersdoel staat op 15,75 dollar, wat meer dan 83% opwaarts potentieel impliceert. 

Coinbase – onmisbaar om crypto’s in te wisselen

Op dit moment is Enomoto niet bijzonder optimistisch over cryptocurrencies, met zoveel tegenwind lijken risk-on activacategorieën echt riskant. Maar als de markt instort, kan het verwerven van aandelen van Coinbase interessant zijn. Meer dan waarschijnlijk zullen privaat gecreëerde crypto's nooit door de overheid geaccepteerde valuta vervangen.

Verder accepteren relatief weinig bedrijven in de wereld crypto als betaling voor hun goederen en/of diensten. Om echte winsten te realiseren, is het inwisselen van crypto voor normale valuta nodig. Dat is waar Coinbase om de hoek komt kijken. Het is een bekend platform en geniet daarom (relatief) veel vertrouwen. De grootste uitdaging voor het aandeel is echter dat het afhankelijk is van de cryptocyclus. Zodra die opleeft, kan Coinbase aantrekkelijk zijn om te kopen. Tot dan zou Enomoto het gewoon op de watchlist houden.

Lees ook: Dit zijn de volgende biljoen dollar-bedrijven volgens Chat GPT

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 20 juni

  1. Consumentenvertrouwen juni (NL)
  2. Investeringen april (NL)
  3. Werkloosheid mei (NL)
  4. Producentenprijzen mei (Dld)
  5. Ebusco beleggersdag
  6. Van Lanschot Kempen beleggersdag
  7. Bank of England rentebesluit (VK) 5,25%
  8. Azerion jaarvergadering
  9. Woningbouw en bouwvergunningen mei (VS)
  10. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht