Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Inspelen op AI zonder Nvidia

Inspelen op AI zonder Nvidia

De markt beloonde Nvidia dit jaar voor zijn vorderingen in kunstmatige intelligentie met een duizelingwekkende koersstijging van 170%, zo schrijft Barron's.

Bedrijven in andere sectoren die ook van kunstmatige intelligentie kunnen profiteren zien dat nog niet terug in de beurskoers. Het gaat hier in het bijzonder om bedrijven die een rol spelen in de energietransitie.

Innovaties

De markt ziet aan AI gerelateerde innovaties in sectoren zoals nutsvoorzieningen, schone energie en olie en gas over het hoofd. Zo kan kunstmatige intelligentie voor innovatie zorgen op het gebied van energie-opslag en microgrids. Twee bedrijven die er wat dat betreft uit springen zijn SunRun en Stem. 

Koolstofdioxide afvangen en opslaan

Daarnaast biedt AI kansen bij het opvangen en opslaan van CO2. Hiervan profiteren fossiele energiebedrijven zoals Shell, Exxon Mobil en Chevron dan weer. Bedrijven die schone energie produceren helpen bij het creëren van een AI-infrastructuur. Hiervan is het waterstof- en groene-energiebedrijf Bloom Energy een goed voorbeeld. Dat zit in een sleutelpositie om energie te leveren aan datacenters die zoeken naar goedkope en betrouwbare energie.

Potentie 

Al met al lijkt het er niet op dat de markt de potentie van AI voor kleinere aan energie gerelateerde concerns op waarde schat. Naast dat energiebedrijven door kunstmatige intelligentie efficiënter kunnen opereren, is er een toenemende vraag naar schone energie om de netto uitstoot terug te dringen. Dit kan kansen bieden voor beleggers die Nvidia te prijzig vinden en toch een graantje van de AI-evolutie mee willen pikken.

Lees ook: De top 10 van de beste AI- en techbedrijven

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 03 oktober

  1. Beurzen China gesloten i.v.m. National Day
  2. VS Joltz job openings aug
 2. 04 oktober

  1. Beurzen China gesloten i.v.m. National Day
  2. UMG notering €0,24 ex-dividend
  3. Frankrijk services PMI sep 43,9
  4. Duitsland services PMI sep 49,8 volitaliteit verwacht
  5. ECB-President Christine Lagarde spreekt volitaliteit verwacht
  6. EU services PMI sep 48,4
  7. VK services PMI sep 47,2
  8. VS ADP banenrapport sep +150K volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht