Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Zit er meer in het vat?

Zit er meer in het vat?

Beleggers haalden vorige week opgelucht adem toen president Biden een akkoord bereikte over het verhogen van het schuldenplafond. Maar is het allemaal wel koek en ei in de VS, of rekenen beleggers zich te vroeg rijk? In onderstaande column bespreek ik de stand van de Amerikaanse economie op basis van een aantal recente indicatoren.

Bankensituatie

In maart dit jaar werden beleggers opgeschrikt door het omvallen van meerdere banken. In de VS betrof dit vooral de regionale banken. In de periode waarin Donald Trump president was, zijn de regels voor deze banken versoepeld. Dit droeg eraan bij dat niet alle banken bestand bleken tegen de sterk gestegen rente.

De bankensituatie lijkt vooralsnog niet verder te escaleren. Het aantal deposito’s dat bij banken werd gestald nam de laatste weken toe en het aantal banken dat gebruik maakt van het discount window (de kortetermijnleningen van de Fed) is in mei stevig gedaald. De laatste tijd is bovendien een stijging te zien van het aantal gekochte regionale-bankaandelen door mensen die bekend staan als ‘insiders’. Dit kan worden opgevat als een signaal van vertrouwen door mensen die beter op de hoogte zijn van het wel en wee van deze banken.

Looninflatie

Salarissen zijn een belangrijke kostenpost bij met name dienstverlenende bedrijven (reisbranche, horeca, entertainment etc.). Bedrijven rekenen deze stijgende kosten door aan hun klanten. Deze ontwikkeling draagt bij aan de hardnekkig inflatie in de dienstensector. De Fed ziet loonstijgingen daarom graag afkoelen, zodat de inflatie kan terugkeren naar de gewenste 2% op jaarbasis.

In de maand mei steeg het gemiddelde Amerikaanse uurloon met 0,3%, in april was dit nog 0,4%. Loonkosten stijgen dus nog wel, maar de stijging neemt af. Dit stemt beleggers optimistisch omdat deze ontwikkeling past bij de doelstelling van de Fed. Dit vergroot de kans dat de rente niet verder wordt verhoogd. Op basis van de Fed Funds-futurescontracten verwacht bijna 75% van de markt dat de Fed in juni de rente ongewijzigd zal laten.

Arbeidsmarkt stevig in het zadel

De trend van afnemende loonstijgingen gaat gepaard met een daling van de inflatie. Hierdoor blijft de koopkracht van de gemiddelde Amerikaan behouden. Idealiter blijft inflatie dalen tot 2%, terwijl consumentenbestedingen de economische groei overeind houden. In hoeverre deze trend kan aanhouden hangt onder andere af van hoe goed de arbeidsmarkt ervoor staat.

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds stevig in het zadel zit. Ondanks ontslagrondes in de technologiesector steeg het aantal nieuwe banen binnen de niet-agrarische sector met 339.000. Om hier beeld bij te krijgen: de Amerikaanse economie moet maandelijks zo’n 70 tot 100 duizend banen creëren om de groeiende beroepsbevolking bij te houden.

Opwaarts potentieel

Hoewel je een recessie nooit kunt uitsluiten, biedt de sterke Amerikaanse arbeidsmarkt een solide basis voor verdere economische groei in de VS. Wij verwachten dat inflatie blijft dalen en dat winstverwachtingen verder opveren. Wij zien dan ook ruimte voor een verdere stijging van  wereldwijde aandelenkoersen in 2023.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 03 oktober

  1. Beurzen China gesloten i.v.m. National Day
  2. VS Joltz job openings aug
 2. 04 oktober

  1. Beurzen China gesloten i.v.m. National Day
  2. UMG notering €0,24 ex-dividend
  3. Frankrijk services PMI sep 43,9
  4. Duitsland services PMI sep 49,8 volitaliteit verwacht
  5. ECB-President Christine Lagarde spreekt volitaliteit verwacht
  6. EU services PMI sep 48,4
  7. VK services PMI sep 47,2
  8. VS ADP banenrapport sep +150K volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht