Beleggen voor uw pensioen
Beeld: iStock

Beleggen voor uw pensioen

Beleggen gaat gepaard met risico’s. Toch is beleggen voor veel mensen een geschikte manier om pensioen op te bouwen. Maar hoe pakt u dit verantwoord aan? In deze column bespreek ik een aantal do’s en dont’s als het aankomt op beleggen voor uw pensioen.

Beleggen en pensioenopbouw

Wie vermogen wil opbouwen voor het pensioen denkt misschien niet in eerste instantie aan beleggen. Beleggen gaat immers gepaard met risico en dat is iets dat velen niet goed kunnen rijmen met pensioenopbouw.

Dit is jammer want beleggen kan voor veel mensen het verschil betekenen tussen voldoende en onvoldoende pensioeninkomen. Het is dan ook niet voor niets dat pensioenfondsen het afgedragen werkgeverspensioen beleggen in onder andere aandelen en obligaties. Bent u in loondienst, dan is de kans dus groot dat u al belegt voor uw pensioeninkomen.

Niets doen is riskant

Wie ervan uitgaat dat het werkgeverspensioen in combinatie met het wettelijk pensioen voldoende is voor een mooie oude dag, riskeert een teleurstelling. Er is namelijk een reële kans dat dit pensioen onvoldoende is om de gewenste levensstandaard te bekostigen.

Daarom bouwen veel mensen – naast het werkgeverspensioen – ook zelf een pensioenpotje op. Vaak doen zij dit door maandelijks een deel van hun inkomen te beleggen. Wie hiervoor gebruik maakt van een lijfrenterekening, kan fiscale voordelen behalen.

Beperk de risico’s

Aandelenkoersen stijgen op de lange termijn maar kunnen op de korte termijn flink schommelen. Wat u te allen tijden wilt voorkomen is dat u wordt geconfronteerd met een koersdaling waarvan het vermogen niet meer kan herstellen.

Leg daarom uw eieren niet in één mandje maar breng voldoende spreiding aan binnen de portefeuille. Zorg er ook voor dat de verdeling over de verschillende beleggingscategorieën goed aansluit bij uw persoonlijke situatie. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om de allocatie naar aandelen te verlagen als de pensioendatum nadert. Op die manier verlaagt u de kans op een sterke vermogensdaling kort voor de finishlijn.

Kies een strategie die bij u past

Beleggen voor uw pensioen hoeft niet spannend of ingewikkeld te zijn. Een goed startpunt is om vast te stellen welk vermogen u in de toekomst nodig denkt te hebben. Houd er hierbij rekening mee dat u als gevolg van inflatie in de toekomst meer inkomen nodig heeft dan vandaag.

Stel vervolgens een portefeuille samen die past bij uw vermogensdoel en uw persoonlijke situatie. Door bijvoorbeeld te beleggen in indexfondsen is het relatief eenvoudig om een goed gespreide portefeuille samen te stellen tegen lage kosten. U kunt ervoor kiezen om maandelijks automatisch geld over te maken naar uw beleggingsrekening en deze bedragen automatisch te laten beleggen. Het enige dat u dan nog hoeft te doen is periodiek de vermogensontwikkeling evalueren, zodat u tijdig kunt bijsturen indien nodig.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 28 september

  1. ECB economisch bulletin
  2. Duitsland inflatie CPI sep +4,5% YoY volitaliteit verwacht
  3. VS BBP Q2 (laatste herziening) +2,2% QoQ
  4. VS wekelijkse jobless claims
  5. VS pending Home sales aug volitaliteit verwacht
  6. Nike Q1-cijfers (gebroken boekjaar)
  7. Powell spreekt volitaliteit verwacht
 2. 29 september

  1. Beurzen China gesloten i.v.m. Mid-autumn Moon Festival
  2. China Caixin manufacturing PMI sep volitaliteit verwacht
  3. Duitsland detailhandelsverkopen aug
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht