Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
El-Erian: Koop kleine beetjes en wees voorzichtig

El-Erian: Koop kleine beetjes en wees voorzichtig

De wereldwijde beurzen zitten volgens Mohamed El-Erian, de belangrijkste economische adviseur van Allianz, nog steeds in een neerwaartse trend. Maar voor beleggers die toch willen investeren de komende maanden heeft de befaamde econoom een plan: dollar-cost averaging.

"Hoeveel geld je ook hebt, verdeel het over vijf termijnen," zei El-Erian deze week tegen CNBC.

Volgens Investopedia is dollar-cost averaging een beleggingsstrategie waarbij een belegger het totaal in te leggen bedrag verdeelt over periodieke aankopen, om de impact van de volatiliteit op de totale aankoop te verminderen.

De aankopen vinden plaats ongeacht de prijs van het aandeel, en met regelmatige tussenpozen. Grote voordeel: het maakt pogingen om te proberen de markt te timen overbodig.

Niet zo verfijnd

El-Erian, een voormalig adviseur van de Amerikaanse president Obama, snapt wel waarom mensen denken dat deze strategie niet zo verfijnd is.

"Maar niemand kan je met zekerheid zeggen hoe deze dynamiek gaat evolueren,” zei hij tegen CNBC. “We hebben dit gewoonweg nog niet eerder gezien," zei hij, eraan toevoegend dat niemand de bodem van de markt kan voorspellen.

Afwachtend

El-Erian zei zelf dat hij zelf niet zo snel geld in deze markt zou investeren, omdat de coronapandemie nog niet onder controle is en de beurzen in een neerwaarste spiraal zitten. Zo boekten de Dow Jones en de S&P 500 de afgelopen drie maanden hun slechtste kwartaal ooit, met respectievelijke dalingen van meer dan 23% en 20%.

El-Erian maant beleggers al weken tot voorzichtigheid vanwege de grote onzekerheid rond de door het coronavirus verstoorde financiële markten. Zo voorspelde hij begin maart terecht dat de uitverkoop op de aandelenmarkt tot een berenmarkt zou leiden.

Maar El-Erian, de voormalige topman van investeringsbedrijf Pimco, zei vorige week dat de tijd dat beleggers alles verkopen nu wel voorbij is. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat de lichten al op groen staan. "Als u het gevoel heeft dat het allemaal OK is, koop dan de index. ... Ik denk dat we er nog niet zijn," zei hij vorige week.

Portefeuille opschonen

El-Erian zei woensdag dat beleggers nog steeds goede mogelijkheden hebben om de kwaliteit van hun portefeuilles te verbeteren. Hij adviseerde obligaties of aandelen van bedrijven met weinig geld in kas, een zeer negatieve cashflow of grote schuldverplichtingen van de hand te doen.

Bedrijven met deze kenmerken zijn mogelijk afhankelijk van overheidsbijstand. El-Erian waarschuwt ervoor dat de meeste reddingsoperaties van bedrijven door overheden met een groot aantal voorwaarden gepaard zullen gaan, die wellicht de  kapitaalstructuur kunnen ondermijnen.

"Wees dus heel voorzichtig met handelen in bedrijven van lage kwaliteit, of het nu obligaties met hoge opbrengst zijn of bepaalde aandelen," waarschuwde hij.

Lees ook: 'Stop met proberen de markt te timen'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht