Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggen in de chipmarkt: 7 tips

Beleggen in de chipmarkt: 7 tips

De digitale transformatie van onze samenleving is door de pandemie in een stroomversnelling terechtgekomen. Hoewel semiconductorbedrijven aanvankelijk hard geraakt werden, hebben veel alweer een opmerkelijke comeback gemaakt.

De Philadelphia Semiconductor Index staat dit jaar al 20% hoger: chipproducenten zullen een cruciale rol spelen in een aantal technologische ontwikkelingen die ons leven de komende jaren ingrijpend zullen veranderen.

Denk daarbij aan het internet of things, kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s en de komst van 5G-telecommunicatie.

Chips zijn de hersenen 

Chips zijn immers de hersenen in allerlei electronische apparaten. Halfgeleiderbedrijven staan aan de basis van technologische innovatie, en de koers van hun aandelen wordt gezien als een graadmeter voor de technologische sector als geheel.

Investorplace zette de beste zeven chipaandelen voor de lange termijn op een rij.

Advanced Micro Devices (AMD)

Advanced Micro Devices is sinds de oprichting in Silicon Valley in 1969 uitgegroeid tot toonaangevende ontwikkelaar van hoogwaardige halfgeleiderproducten. Volgens analisten op Wall Street heeft AMD marktaandeel gewonnen op concurrent Intel. AMD publiceerde onlangs geweldige cijfers over het tweede kwartaal, en verheugde aandeelhouders bovendien met een robuuste toekomstprognose.

Het aandeel AMD, dat dit jaar met 75% is gestegen, verdient het om de kooplijst te staan want het is volgens Investorplace een van de beste halfgeleideraandelen in de sector.

Intel

De koers van Intel heeft in de afgelopen jaren veel last gehad van de dalende verkoopcijfers van pc's. Maar inmiddels is het management bezig met een reorganisatie om het bedrijf beter te laten inspelen op de behoeften van de klant en de explosieve groei van data.

Intel heeft momenteel ongeveer 90% van de markt voor datacenterservers in handen, wat een consistente groeimotor voor het bedrijf is. Naarmate de wereld meer verbonden raakt en zich richt op slimme apparaten, zal er waarschijnlijk meer vraag zijn naar data en connectiviteit met apparaten, wat de aandelenkoers van Intel alleen maar ten goede zal komen. Bovendien biedt Intel beleggers een betrouwbaar dividendrendement van 2,7%.

iShares PHLX Semiconductor ETF

Dit indexfonds bezit momenteel aandelen in 30 bedrijven, waaronder Nvidia, Qualcomm en Texas Instruments, die gezamenlijk meer dan 24% van het fonds uitmaken. De benchmarkindex is de SOX, die onlangs een nieuw hoogterecord neerzette.

Het huidige dividendrendement is 1,1%. Winstnemingen zouden op de korte termijn tot wat beweging kunnen leiden tot onder de 280 dollar. Dat geeft langetermijnbeleggers de kans om het fonds op de dips te kopen.

Micron Technology

Dit in Boise (Idaho) gevestigde bedrijf is het beste op deze lijst, aldus Investorplace. Volgens onderzoekster Rachel Rice van de Universiteit van Nebraska loopt Micron voortdurend voorop met zijn productontwikkeling maar is er momenteel wel veel concurrentie op prijs.

De komst van allerlei technologische innovaties waaronder 5G-smartphones zal leiden tot nog meer vraag naar de geheugenchips van Micron. De vooruitzichten die het management afgaf voor het vierde kwartaal lagen ruimschoots boven de verwachtingen van analisten en dat maakt Micron Technology een van de interessantste halfgeleideraandelen voor het nieuwe decennium.

Nvidia

De koers van deze Amerikaanse hardwareproducent is dit jaar met ongeveer 95% gestegen. In 1999 vond Nvidia de graphics processing unit (GPU) uit, wat de drijvende kracht was achter de groei in mogelijkheden en populariteit van computerspelletjes op de PC.

Het bedrijf bezit momenteel meer dan 1100 Amerikaanse patenten. Gaming genereert nu 40% van de totale omzet. Een goed aandeel om te kopen op de dip.

Qualcomm

Qualcomm is de grootste fabrikant van computerchips voor smartphones en draadloze modems. De productie van computerchips is momenteel goed voor ongeveer tweederde van de totale omzet, terwijl het verder veel geld verdient met zijn uitgebreide patentenportefeuille.

Analisten op Wall Street zijn ervan overtuigd dat Qualcomm een dominante rol zal gaan spelen in de komst van 5G, en dat zal de koers op de lange termijn een flinke opwaarste duw geven. Bovendien biedt Qualcomm beleggers een dividendrendement van 2,3%. Eentje om te kopen op de dip.

SPDR S&P Semiconductor ETF

Dit indexfonds heeft 37 participaties, waaronder SunPower, Monolithic Power Systems, Semtech en Marvell Technology. Het kent aan alle halfgeleideraandelen in de S&P500-index hetzelfde gewicht toe, zodat het relatief veel in kleine bedrijven belegt; een goede optie voor beleggers die hun risico liever willen spreiden.

Omdat de koers de afgelopen maanden flink is opgelopen, is een daling naar rond de 120 dollar waarschijnlijk, wat langetermijnbeleggers een goede mogelijkheid biedt om in te stappen.

Zie ook: Koop ASML en Micron Technology

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht