Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 aandelen voor elektrisch rijden

7 aandelen voor elektrisch rijden

Elektrische voertuigen (EV's) zijn afhankelijk van de kracht van hun accu, die bepaalt hoe ver u kunt rijden nadat u de auto hebt opgeladen. En wie de krachtigste en tegelijkertijd goedkoopste accu kan maken, zal uiteindelijk de markt voor elektrische auto’s domineren.

US News selecteerde zeven bedrijven die goede papieren hebben om de strijd om de snelgroeiende en lucratieve EV-markt te winnen.

Tesla

Het zal u niet verbazen dat deze lijst begint met marktleider Tesla, dat vorig jaar groeide tot een marktwaarde van meer dan 550 miljard dollar. Dat maakt Tesla groter dan de daaropvolgende negen autofabrikanten tezamen.

Toch is er nog ruimte voor meer groei. Met een vernieuwde fabriek in Fremont, Californië en meer productie in de fabriek in Shanghai zullen er dit jaar meer Tesla's van de band rollen dan ooit. En voor zowel nieuwe, kleinere concurrenten als de traditionele autofabrikanten die zich in de EV-race mengen, zal Tesla de norm zijn.

Nio

De accu is een van de duurste onderdelen van een elektrische auto. Nio heeft een slimme manier gevonden om dit probleem te omzeilen: het biedt zijn klanten een maandelijks accu-abonnement aan van 142 dollar. Daarmee verlaagt de Chinese automaker niet alleen de aanschafkosten, maar zorgt het er bovendien voor dat de klant blijft terugkomen.

Inmiddels heeft Nio al 143 accu-omruilstations verspreid over 64 steden in China. Nio leverde vorige maand 7.225 elektrische voertuigen: een nieuw record. De nieuwe ET7 luxe sedan van Nio zal naar verwachting een grote concurrent worden voor de wagens van Tesla.

Bekijk ook: 'Chinese automaker Nio is winnaar voor lange termijn'

Switchback Energy Acquisition

Zelfs de nieuwste en krachtigste accu’s moeten worden opgeladen, en dat is waar ChargePoint, dat het grootste netwerk van onafhankelijke EV-laadstations in de wereld runt, om de hoek komt kijken. ChargePoint is onlangs in een SPAC-fusie met Switchback Energy Acquisition naar de beurs gebracht.

ChargePoint verwacht een samengestelde jaarlijkse groei van 60% de komende zeven jaar, en mikt op een omzet van 2 miljard dollar in 2027.

Plug Power

Plug Power maakt waterstofcellen voor commerciële voertuigen als vrachtwagens en vorkheftrucks. De aandelen Plug zijn het afgelopen jaar in prijs verdubbeld. Plug haalde in november meer dan een miljard dollar op om zijn productiefaciliteiten in de VS uit te breiden.

Verder is Plug een strategisch partnerschap aangegaan met de Zuid-Koreaanse SK Group, wat nog eens 1,5 miljard dollar extra aan financiering opleverde. En tot slot heeft Plug een joint venture opgezet met de Franse autogigant Renault om voet aan de grond te krijgen in de Europese markt voor lichte bedrijfsvoertuigen. Reden genoeg dus om het aandeel te kopen.

QuantumScape

De producent die accu’s van de elektromotoren het langste kan laten werken tegen de laagste kosten zal een grote voorsprong hebben op de concurrentie. De startup QuantumScape heeft een aantal prominente investeerders - waaronder de Duitse autoreus Volkswagen - aangetrokken met de belofte een accu te kunnen maken die volgens Forbes sneller oplaadt en krachtiger is dan de meeste andere EV-accu’s.

Sinds het bedrijf in november middels een SPAC naar de New Yorkse beurs ging, is de koers van het aandeel met meer dan 200% gestegen. Let wel: de accu van QuantumScape zal pas in 2024 op de markt komen.

Ford Motor

Hoewel deze Amerikaanse autoproducent onlangs weinig indrukwekkende winstcijfers liet zien over het vierde kwartaal, waren beleggers vergevingsgezind omdat Ford van plan is zijn investeringen in de EV-markt de komende vier jaar te verdubbelen tot 22 miljard dollar.

Ford is 2021 begonnen met de verkoop van zijn nieuwe volledig elektrische Mustang, en verwacht de komende jaren nog veel meer elektrische auto’s op de markt te brengen.

General Motors

Net als Ford zet ook GM hoog in voor de inhaalslag. In november liet GM weten dat het 27 miljard dollar zou investeren in elektrische voertuigen, met als doel om rond 2025 wereldwijd 30 nieuwe EV's uit te brengen.

Verder onthulde GM vorige maand een nieuwe accu te hebben ontwikkeld waarmee maar liefst 960 kilometer kan worden gereden op één enkele lading.

Lees hierna: Buffetts dotcomwaarschuwing geldt ook voor elektrische auto's

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht