Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 aandelen voor wie van een drankje houdt

7 aandelen voor wie van een drankje houdt

De coronacrisis was een ramp voor veel drankbedrijven. Evenementen werden afgelast, cafés en restaurants moesten hun deuren sluiten en sociale bijeenkomsten kwamen op een laag pitje te staan.

Terwijl de consument massaal naar de supermarkt ging om zijn favoriete drankjes in te slaan, leed de commerciële kant van deze bedrijven veel schade. Toch hadden niet alle drankbedrijven evenveel last van de crisis. Sommige kwamen er beter uit dan anderen. 

Investorplace zette zeven drankaandelen op een rij die de moeite van het overwegen waard zijn: 

Diageo

Dankzij sterke merknamen als Guinness, Johnnie Walker, Smirnoff en Baileys is Diageo uitgegroeid tot een van de grootste drankbedrijven ter wereld. Diageo, dat zijn producten verkoopt in meer dan 180 landen, heeft een marktwaarde van bijna 100 miljard dollar.

Hoewel het last had van de pandemie, is de verwachting dat het bedrijf in 2022 een versnelde groei zal laten zien. De koers van het aandeel schommelt rond het hoogste punt in een jaar tijd.  

Pernod Ricard

Net als Diageo heeft dit Franse bedrijf een indrukwekkende portefeuille van merken, waaronder Jameson. Verder is het  eigenaar van merken als Absolut Vodka, Chivas Regal, Glenlivet en Beefeater en bezit het verschillende wijnlabels, waaronder JP Wiser's en Seagram's. 

AB InBev

Deze Belgische drankenreus heeft ijzersterke merken in huis, waaronder Stella Artois en Budweiser. Anheuser rondde vorig jaar de overname af van Craft Brew Alliance, waarmee het merken toevoegde als Kona, Widmer en Redhook. 

De coronacrisis raakte Anheuser-Busch InBev hard: niet alleen de inkomsten daalden, maar het ontwrichtte ook de activiteiten en logistiek van zijn bedrijfstakken. Maar volgens Investorplace zal de economische opleving de komende jaren een mooie opsteker zijn voor de omzet en de winst.

Lees ook: 'Onvermijdelijk marktherstel voor AB InBev'

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton 

Dit Franse conglomeraat is onder meer actief in de mode, parfums en alcohol. Aan de drankenkant staat het vooral bekend om dure champagnemerken zoals Dom Perignon, Moët & Chandon, Hennessy en Veuve Clicquot, de whiskymerken Ardbeg en Glenmorangie en een aantal wijngaarden die topwijnen produceren. Verder bezit het een scala aan luxegoederenmerken, waaronder Louis Vuitton, Fendi, Dior en Tiffany & Co. 

Kortom, LVMH is een echt conglomeraat dat blijft groeien en waardevol blijft. Nu de wereldeconomie zich lijkt te herstellen, verwacht Investorplace dat het bedrijf het heel goed zal doen, met name omdat de rijkere consumenten onder ons minder last hebben gehad van de crisis. Het aandeel staat inmiddels op recordhoogte. 

Constellation Brands 

Constellation Brands is vooral bekend om zijn Corona- en Modelo-merken. Het bieraanbod omvat echter ook Pacifico en de nieuwe Corona seltzer-drank: een soort suikervrije Breezer.

Verder is Constellation Brands actief in de verkoop van aan cannabis gerelateerde producten. Zo heeft het een belang van 38,6% verworven in Canopy Growth, dat beschouwd wordt als marktleider in deze nieuwe sector. 

Brown-Forman

Net als de concurrentie had ook Brown-Forman, de eigenaar van onder meer Jack Daniels, veel last van de coronacrisis. Toch gaan analisten uit van een groei van de jaaromzet met 1,6%. Hoewel de commerciële omzet rake klappen heeft gekregen, deed cde onsumentenkant van het bedrijf het redelijk goed.

Vooruitkijkend verwachten analisten een omzetgroei van 7,4% en een winstgroei van 10,6%. Dat is niet slecht, zeker niet voor een aandeel dat 9,5% is gedaald in de afgelopen zes maanden.

Boston Beer Company

Met een marktwaarde van 13,57 miljard dollar is deze Amerikaanse bierbrouwer veel minder groot dan de conglomeraten op deze lijst. De prestaties van het aandeel spreken echter voor zich. De koers van Boston Beer Company is dankzij sterke groei in het afgelopen jaar met maar liefst 261% gestegen.

Analisten verwachten een omzetgroei van 40,6% in 2021, gevolgd door 24,1% groei in 2022. Wat de winst betreft, zwellen die groeiverwachtingen aan tot respectievelijk 49,7% en 26,5%. Met een relatief lage marktwaarde en solide groei is Boston Beer Company een aantrekkelijke overnamekandidaat voor een van zijn grotere concurrenten.

Lees verder: 3 aandelen voor de 'roaring twenties'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. Aperam Q1-cijfers
    3. Bpost Q1-cijfers
    4. Credit Agricole Q1-cijfers
    5. Ontex -Q1-cijfers
    6. Brunel Q1-cijfers
    7. Heijmans €0,89 ex-dividend
    8. VS banengroei en werkloosheid april Banengroei: 243K. Werkloosheid: 3,8%. Uurlonen: +0,3% MoM volitaliteit verwacht
    9. VS inkoopmanagersindex diensten S&P april (def)
    10. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM april (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht