Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 dividendtoppers in grondstoffen

7 dividendtoppers in grondstoffen

De grondstoffenprijzen zitten al een tijd in de lift en daar profiteert de sector natuurlijk flink van mee. Bovendien is het een tastbare belegging en kan een investering in grondstoffenaandelen een aantrekkelijk dividend opleveren. US News zette zeven dividendtoppers op een rij.

Inflatie vormt een uitdaging voor beleggers: het kan uw vermogen en koopkracht aantasten. Maar hogere prijzen bieden ook kansen, met name in de grondstoffensector. US News heeft een lijst opgesteld met 7 aandelen die allen een dividendrendement van minimaal 3% opleveren.

BHP Group

BHP is een Australisch bedrijf, met een veelheid aan grondstoffenactiviteiten, variërend van kolen tot koper, ijzererts en landbouwchemicaliën. Dit brede palet biedt BHP zowel stabiliteit als schaalgrootte. De uitbetalingen, die twee keer per jaar plaatsvinden, zijn vrij genereus. Het dividendrendement bedraagt 3,95%.

LyondellBasell Industries

Dit Texaanse chemiebedrijf is actief in de VS, Europa en Azië. Naast deze geografische spreiding, is er ook een diversiteit aan chemicaliën die het concern produceert. Bovendien is LyondellBasell een van de grootste raffinaderijen in de VS.

Voor beleggers die op zoek zijn naar een grondstoffenbedrijf met een brede basis in de wereldeconomie, is LyondellBasell volgens US News het overwegen waard. Het huidige dividendrendement bedraagt 3,82%

Newmont Corp

Newmont is een mijnbouwbedrijf dat actief is in de productie en exploratie van goud. Daarnaast produceert het concern ook koper, zilver, zink en lood. Veel van deze grondstoffen zijn eigenlijk het bijproduct van de goudwinning.

Newmont bezit meer dan 94 miljoen ounces aan bewezen reserves. Dankzij de brede portfolio heeft het bedrijf genoeg draagvlak om zijn dividenden te betalen, ongeacht wat de goudprijs doet. Het dividendrendement bedraagt 3,24%.

Rio Tinto Group

Het Britse Rio Tinto Group  exploiteert naast de mijnen ook raffinaderijen, smelterijen en andere materiaalgerelateerde fabrieken. Het bedrijf beschikt over 150 miljard dollar aan bewezen reserves, waaronder aluminium, koper, diamanten, goud, ijzererts en uranium.

Rio Tinto is een van de marktleiders in metalen en heeft de schaal en expertise om succesvol te zijn in de huidige omstandigheden. Het mijnbouwbedrijf keert twee keer per jaar dividend uit. Dit zijn wisselende bedragen. Op basis van de laatste uitkeringen is het dividendrendement zeer indrukwekkend te noemen: 5%.

Schweitzer-Mauduit International

Schweitzer-Mauduit is van oorsprong een nogal saai papierbedrijf, actief in technisch papier en een divisie die het ‘geavanceerde materialen en structuren’ noemt.

Maar het goede nieuws is dat er gewoon niet zoveel papierbedrijven meer zijn. Dat zorgt voor een betrouwbare omzet en een stabiel kwartaaldividend. Het dividendrendement bedraagt momenteel 3,91%.

Southern Copper Corp

De naam zegt het al. Southern Copper is actief in de winning en verwerking van koper. Daarnaast exploiteert het bedrijf ook mijnen die zink, lood, zilver, goud en andere materialen delven. Koper wordt vanwege zijn hoge thermische en elektrische geleidbaarheid in van alles gebruikt: van elektrische bedrading en buisfittingen tot sieraden en kookgerei.

Dat levert Southern Copper een breed scala aan eindgebruikers op, creëert minder risico en vermindert de volatiliteit. Het dividendrendement bedraagt 3,56%.

SunCoke Energy

SunCoke Energy is bestempeld als een van de betere small-cap dividendaandelen met een dividendrendement van 3,27%. Het is oorspronkelijk een kolenbedrijf, maar het richt zich vooral op ijzererts. Het concern zal naar verwachting profiteren van een sterke vraag van staalproducenten.

Elk kwartaal keert het een dividend van 6 cent uit. Het biedt een bovengemiddeld rendement, zelfs na een indrukwekkende koersstijging van 58% in dit jaar.

Lees ook: Opeens heeft de wereld een tekort aan bijna alles

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht