Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
4 ijzersterke metaal- en mijnbouwaandelen
Beeld: Verizon

4 ijzersterke metaal- en mijnbouwaandelen

Al enige tijd stijgen de koersen van metaal- en mijnbouwaandelen, geheel in lijn met een brede rally voor grondstoffen. De Core Commodity CRB Index is in de afgelopen 12 maanden met 56,5% gestegen.

Faysal Humayun denkt dat er nog meer in het vat zit, zo laat hij op InvestorPlace weten.

Sterk ondergewaardeerd

Humayun ziet grondstoffen als een van de meest ondergewaardeerde beleggingscategorieën. Het is de enige die de afgelopen 20 jaar negatief heeft gerendeerd.

Als beleggers overstappen naar waarde-aandelen, dan heeft deze categorie zeker opwaarts potentieel. Bovendien geeft de Fed het signaal af dat de rente waarschijnlijk tot 2023 laag blijft en daarna met kleine stappen stijgt. Zo’n monetair beleid is positief voor metaal- en mijnbouwaandelen.

Welke ijzersterke aandelen staan bij Humayun op zijn favorietenlijstje?

  • Freeport-McMoRan
  • Newmont Corporation
  • Rio Tinto
  • Southern Copper

Freeport-McMoRan: nieuwe hoogtes gloren met koper en goud

Zelfs na een rally van 245% in de afgelopen 12 maanden behoort Freeport-McMoRan tot de meest aantrekkelijke metaal- en mijnbouwaandelen. De koerswinstverhouding bedraagt 14,2 en de verwachting is dat de koperprijs de komende jaren blijft stijgen.

De operationele kasstroom bedroeg in het eerste kwartaal 1,1 miljard dollar. Dat biedt ruimte om de schulden te reduceren en eventueel om het dividend te verhogen. Er is duidelijk groeiperspectief, hogere productie en prijzen.

Newmont Corporation: het is goud dat er blinkt

Humayan ziet ook goud glanzen als beleggingsthema. Met een ruim monetair beleid en hogere inflatie is het waarschijnlijk dat de goudprijs een stijgende trend vertoont. Daar kunnen beleggers in Newmont Corporation van profiteren.

Het bedrijf beschikt over hoogwaardige mijnen en een sterk financieel profiel. De recente daling van het aandeel is een mooi instapmoment. Humayun denkt dat de dividenduitkeringen op peil blijven. Het aandeel behoort tot zijn favorieten.

Lees ook: De winnaars en verliezers van de grondstoffensupercyclus

Rio Tinto: meer spreiding, van mijnbouw tot auto-accu en 5G

Het aandeel Rio Tinto zit de laatste maanden in een consolidatiefase, maar een doorbraak lijkt aanstaande. De verwachte koerswinstverhouding van 6,4 en het dividendrendement van 5,46% zijn aantrekkelijk. Over 2020 bedroeg de vrije kasstroom 9,4 miljard dollar, en dat biedt perspectief voor investeringen in groei en dividenduitkeringen.

Daarnaast zoekt Rio Tinto naar verbreding van de portefeuille. Het is een partnerschap aangegaan met InoBat, een batterijproducent. Daarmee bestrijkt Rio Tinto het hele proces van mijnbouw tot recycling van lithium. Ook is er een partnerschap met Comptech, actief in elektrische auto’s en 5G-technologie. Dat biedt groeiperspectief voor aluminium.

Rio Tinto is een aantrekkelijke beleggingskans voor inkomensbeleggers. Gezien de waarderingen gloort er meer opwaarts potentieel.

Southern Copper: profiteren van de koperrally

Analisten van Goldman Sachs noemen koper de nieuwe olie. De zakenbank voorziet een stijging van de koperprijs tot 15.000 dollar in 2025. Dan hoort een koperbedrijf thuis op het favorietenlijstje van Humayun.

De verwachte koerswinstverhouding bedraagt momenteel 20,3 en het aandeel biedt een aantrekkelijk rendement. Met de verwachte stijging van de koperprijzen kan het dividend bovendien omhoog. Daarnaast beschikt het bedrijf over forse reserves.

Robuuste kasstromen worden verwacht als de koperrally aanhoudt: voor dit jaar verwacht Southern Copper een vrije kasstroom van 2,2 miljard dollar. Het heeft een sterk financieel profiel. Het aandeel heeft de laatste maanden vooral zijwaarts bewogen, maar een volgende etappe in de rally lijkt ophanden.

Bekijk hierna: TA: 3 sterke grondstofkandidaten

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht