Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'Europees herstel kan niet zonder particuliere belegger'

'Europees herstel kan niet zonder particuliere belegger'

Weinig jaren waren zo onzeker als 2020. Europese huishoudens reageerden daarop door in het derde kwartaal meer dan 17% van hun inkomen op de spaarrekening te zetten, blijkt uit cijfers van EuroStat. Maar wat op een spaarrekening staat, levert geen rente op en draagt niet bij aan het economisch herstel.

Retailbeleggen zou daarom veel meer gestimuleerd moeten worden, stelt Christian Staub, managing director Europa bij Fidelity International.

"Het is een menselijke reactie om te sparen in onzekere tijden. Maar we leven ook in een tijd waarin het steeds makkelijker wordt om toegang te krijgen tot speculatieve handel. We moeten dus op onze hoede zijn nu de coronacrisis minder acuut wordt. Ons instinct om te sparen kan heel makkelijk omslaan in overmoed en te veel risico nemen als de onzekerheid wegebt."

'Herstel moet niet te zwaar op consumptie leunen'

Volgens Staub zien bedrijven, en tot op zeker hoogte ook nationale schatkisten, niets liever dan dat al het opgehoopte spaargeld via consumptie rechtstreeks de economie in stroomt. "Maar als het economisch herstel te zwaar leunt op consumptie”, waarschuwt hij, “dan missen we een enorme kans om de participatie van retailbeleggers in Europa nieuw leven in te blazen en hun spaargeld te gebruiken voor de opbouw van welvaart voor de lange termijn."

Europese huishoudens staan echter niet te trappelen om geld over te maken naar beleggingsrekeningen. In het derde kwartaal van 2020 bijvoorbeeld, werd 17% van het inkomen op de spaarrekening gezet, het op een na hoogste percentage sinds de metingen in 1999 begonnen. 

'Sparen draagt niets bij'

"Helaas levert geld op een spaarrekening geen rente op en draagt het ook niets bij aan het economisch herstel of het pensioenpotje. En dat telt op, over vele huishoudens en vele jaren."

"We steunen dan ook het voornemen van de CMU om de participatie van retailbeleggers te stimuleren met initiatieven als de PEPP, een overzicht van de opgebouwde pensioenen en een opschoning van de normen voor productinformatie. Ook zijn we blij met de aanstaande herziening van de MiFID- (en IDD-)distributieregelingen."

'Niet weer een decennium waarin te weinig belegd wordt'

Volgens Staub moet er alles aan gedaan worden om meer potentiële retailbeleggers aan te trekken. "Anders lopen we het risico dat we opnieuw een decennium krijgen waarin te weinig belegd wordt met het oog op de lange termijn. Het economische herstel heeft de inbreng van beleggers nodig, misschien zelfs meer dan die van consumenten."

Zie ook: Als een crisis geen crisis meer is: het dilemma van de ECB

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht