Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggen in Europa: hier liggen nog kansen

Beleggen in Europa: hier liggen nog kansen

Het afgelopen decennium was Europa niet erg geliefd bij beleggers. Aandelen uit Europa stonden onder druk door zwakke groei, negatieve rente en politieke uitdagingen. Daarmee bleven de prestaties van deze regio achter bij China en de VS.

Het tij lijkt te keren. Het herstel na de coronacrisis kan leiden tot een beleidsverandering die een stevige basis kan leggen onder de aandelenmarkten in Europa, schijft Nicolas Jasinski op Barron’s.

Katalysatoren in Europa

Slimme beleggers kijken altijd vooruit. De afgelopen jaren lag het accent vooral op de VS. Nu verdient Europa meer aandacht. De aandelen zijn aantrekkelijk gewaardeerd en de economische vooruitzichten voor het continent zijn rooskleuriger dan voorheen. Tel daarbij mogelijk gunstige structurele verschuivingen op langere termijn, en de belangstelling van beleggers is gewekt.

De krachtige katalysator op korte termijn is het herstel na de pandemie. De vaccinatiegraad neemt toe en maakt versoepelingen mogelijk, waardoor de economische activiteit in de tweede helft van het jaar een boost krijgt, vergelijkbaar met wat nu in de VS gebeurt. In de VS lijkt het groeimomentum te pieken, maar Europa zit eerder in de cyclus, schrijft Graham Secker van Morgan Stanley.

Genoeg opwaarts potentieel

Het fiscale en monetaire beleid in Europa lijkt ook voordeliger dan in de VS, waar de aandacht naar mogelijke ‘tapering’ uitgaat. In Europa moet het grootste stimuleringspakket ooit nog verdeeld gaan worden.

Waardebeleggers kunnen hun hart ophalen in Europa, waar indices tegen lagere waarderingen koersen dan in de VS. De Stoxx Europe 600 noteert tegen een koerswinstverwachting van 16,5x, terwijl de S&P500 een multiple heeft van 20,4.

Deels is dit te verklaren uit de sterkere vertegenwoordiging van groeibedrijven in de VS, maar ook een sectorvergelijking valt gunstig uit voor Europa.

Europa is een goede plek voor wie blootstelling zoekt aan het wereldwijde economische herstel, meent Burns McKinney (Virtus NFJ International Value fund). Verwacht geen mammoetrally; Europese aandelen zijn al opgeveerd van hun dieptepunten in 2020. De Stoxx 600 is dit jaar al 14% gestegen. Maar de meest optimistische analisten denken dat er nog 10% stijging in het vat zit.

Toekomst: fiscale integratie

Wat er na het corona-herstel gaat gebeuren, hangt grotendeels af van de richting die beleidsmakers kiezen als de cyclus verder vordert. Er wordt gewerkt aan het NextGenerationEU-herstelfonds van 800 miljard euro. Het is een belangrijke stap in de richting van meer fiscale integratie.

De crisis heeft opnieuw duidelijk gemaakt hoe zwak het is om een munt- en economische unie te hebben zonder een echter fiscale unie, zegt Abhay Deshpande (Centerstone Investors). Fiscale integratie is volgens hem de volgende noodzakelijke stap.

De ECB kan niet veel meer uitrichten, fiscaal beleid moet het nu gaan doen. Het herstelfonds staat in de steigers en kan het economisch herstel een aantal jaar aanjagen.

Nieuwe strategie

Politiek lijkt er ook een verschuiving plaats te vinden. De Groenen winnen in Duitsland aan populariteit. In Italië wil Mario Draghi hervormingen. Het kan de deur openen naar meer fiscale ruimte. De limieten voor begrotingstekorten worden mogelijk opgerekt. Een hogere staatsschuld lijkt te worden doorgeschoven naar de volgende generatie.

Intussen werkt de ECB aan een nieuwe strategie. Net als in de VS wordt een ruimere interpretatie gegeven aan de inflatiedoelstelling. Het monetaire beleid kan ook na de pandemie stimulerend blijven en beter worden gefocust op steun voor landen die dat nodig hebben. Dat kan leiden tot hogere groeivooruitzichten en winsten, die ingeprijsd worden in Europese aandelen.

Gunstige cocktail voor Europa

Het is deze samenloop van politieke en beleidsfactoren die de komende 12 maanden structureel tot een ongelooflijk belangrijk keerpunt maken, concludeert Rebecca Patterson (Bridgewater Associates). Dit kan het argument zijn om te kiezen voor een hogere blootstelling aan Europese aandelen in de komende jaren. Volgens Secker zijn ze relatief ondergewaardeerd en kapitaal stroomde vooral naar de VS en opkomende markten.

Brede blootstelling, of specifieke aandelen?

Voorbeelden van ETFs die een brede blootstelling aan Europese aandelen bieden, zijn de Vanguard FTSE Europe ETF en de iShares Core MSCI Europe ETF. Kansen liggen er ook in individuele aandelen en sectoren die hard zijn getroffen door de pandemie, zoals reizen en energie. Maar ook in de bankensector liggen kansen, of in de defensie-industrie - aandelen die achterblijven ten opzichte van Amerikaanse sectorgenoten.

Voorbeelden van individuele aandelen die de analisten noemen zijn Fraport, exploitant van de luchthaven van Frankfurt. Centerstone International wijst op de kostenbesparende maatregelen, waardoor Fraport meer kan verdienen dan voor de pandemie. Het aandeel heeft sinds begin vorig jaar ongeveer de helft van zijn verliezen goedgemaakt.

Irish Continental Group is een ander reisaandeel. Het bedrijf verzorgt veerdiensten naar Ierland, Wales en Frankrijk. Het heeft aanzienlijke kapitaalinvesteringen gedaan maar heeft nog niet de vruchten van die uitgaven kunnen plukken.

Booking Holdings haalt het grootste deel van zijn winst uit Europa. De winst van Booking daalde tijdens de pandemie omdat er niet gereisd werd, maar het bedrijf is klaar voor een opleving, zegt Matthew McLennan van First Eagle. Booking investeert meer dan zijn concurrenten in marketing en wint marktaandeel.

Een aandeel dat zich volgens Kimball Brooker (McLennan), onder de radar bevindt, is Groupe Bruxelles Lambert, met deelnemingen in onder meer Adidas, Pernod Ricard en Holcim. De aandelen worden verhandeld tegen een korting van ongeveer 30% ten opzichte van de waarde van de deelnemingen.

Handelsbanken en ING

Relatieve koopjes zijn te vinden in de bankensector. Daar worden aandelen doorgaans onder de boekwaarde verhandeld. Brooker wijst op Svenska Handelsbanken, in Nederland onder meer bekend als eigenaar van Optimix.

McKinney van Virtus NJF ziet juist waarde in BNP Paribas: het aandeel wordt verhandeld tegen een korting ten opzichte van zijn sectorgenoten.

Waardebelegger Rand Wrighton (Barrow Hanley Global Investors) wijst op ING Groep. Later dit jaar zouden hogere rendementen voor aandeelhouders in het verschiet moeten liggen als de banken hun dividenden verhogen en aandelen inkopen, net zoals hun Amerikaanse tegenhangers van plan zijn te doen.

Lees verder: Deze aandelen kochten Europese fondsmanagers