Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'Tegenwind doet niets af aan goede vooruitzichten Unilever'

'Tegenwind doet niets af aan goede vooruitzichten Unilever'

De halfjaarcijfers van Unilever halen net de consensus niet, en daarmee wordt het aandeel direct met 5% afgestraft. Beleggers leggen de lat dan ook wel erg hoog voor Unilever, vindt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk.

De omzet viel licht mee, schrijft hij. "In het tweede kwartaal werd een omzet gerealiseerd van 13,5 miljard euro, iets boven de consensus. De onderliggende omzetgroei kwam uit op een stevige 5%, enerzijds dankzij meer verkopen (3,3%), anderzijds dankzij hogere prijzen (1,6%)."

De divisie Food & Refreshments – met onder andere de ijsjes – sprong er positief uit met een omzetgroei van 6,8%, dit dankzij een gedeeltelijke opheffing van de lockdowns. Beauty & Personal Care zag de usg over het tweede kwartaal uitkomen op 4,2% en de Home Care-divisie tot slot rapporteert een usg van 3,2%.

Ook de pricing power van Unilever kent grenzen

Mooie resultaten, stelt Crum, maar toch vielen de marges wat tegen. “Dit komt vooral doordat Unilever meer uitgaf aan marketing, maar ook te maken kreeg hogere kosten voor grondstoffen, verpakkingsmaterialen en distributie. En vergeet ook niet de valutaire tegenwind. Met name valuta van opkomende markten, zoals de Braziliaanse real, de Indiase roepie en de Indonesische roepia zaten tegen, net als de Amerikaanse dollar.”

Deze stijgende kosten heeft het bedrijf echter niet één op één weten door te berekenen aan de consument. "Natuurlijk heeft Unilever pricing power, maar ook die heeft zijn grenzen."

Tijdelijke tegenwind doet niets af aan goede vooruitzichten

Toch blijft Crum voor de lange termijn positief over het aandeel, en daar doet de tijdelijke valutaire en inflatoire tegenwind niets aan af. “Unilever beschikt nog steeds over een sterke balans, een hoge en bestendige cashflow en een aantrekkelijk dividendrendement.”

Zie ook: 'Unilever rots in de branding'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht