'Verder koersherstel Shell in zicht'

Door Belegger.nl op 30 juli 2021 08:00 | Views: 15.130

'Verder koersherstel Shell in zicht'

Oliereus Shell mag tevreden terugkijken op het tweede kwartaal, zo kunnen we concluderen uit een reactie van analist Martin Crum op de cijfers. "Alle relevante  ratio’s zijn beter dan verwacht en aandeelhouders delen mee in de fraaie resultaten", schrijft hij.

Het bedrijf profiteert behoorlijk van de hogere olie- maar zeker ook gasprijzen. De nettowinst ging naar 5,5 miljard dollar, terwijl dat in het eerste kwartaal nog 3,2 miljard dollar was.

Schulden smelten als sneeuw voor de zon, dividend flink omhoog

"En dan gaat het heel hard met de cashflow”" aldus de analist. "De schulden smelten als sneeuw voor de zon. Het oude target van een nettoschuld van $65 miljard is 'met pensioen' zoals de Shell-top stelt."

Alle divisies draaiden beter, vooral de olie- en gasdivisies, maar ook de chemietak presteerde goed. Alleen de eigen raffinaderijen van Shell zagen de marges licht afnemen. Aandeelhouders delen mee in de pret, want het kwartaaldividend was met 0,24 dollar veel hoger dan in Q1 (0,17 dollar). "Dat is een flinke verhoging", stelt Crum vast.

Hogere waardering in zicht

Aangezien er volgens de analist genoeg redenen zijn aan te wijzen voor hogere olieprijzen in de nabije toekomst - waaronder de sterke vraag vanuit Azië - zal de cashflow verder gaan toenemen. En daar hoort een hogere waardering bij, vindt hij. 

De energietransitie ziet Crum als risico, maar ook als kans voor Shell. Volgens hem zijn de grote olieconcerns en hun winsten nodig om te investeren in de groene revolutie.

Grootste risico

Grootste risico op de middellange termijn is echter dat de oilmajors aansprakelijk zullen worden gesteld voor milieuschade. "Daar moeten beleggers serieus rekening mee houden." Dit weerhoudt de analist er niet van positief te blijven over het aandeel en de mooie tweede kwartaalcijfers zijn daarbij een steuntje in de rug.

Lees ook: 'Shell kiest er wijselijk voor alle opties open te laten'

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront