Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Omstandigheden blijven gunstig voor aandelenbeleggers'

'Omstandigheden blijven gunstig voor aandelenbeleggers'

Ondanks oplevingen van nieuwe varianten van het coronavirus en de ophanden zijnde tapering door de Federal Reserve, ziet het er per saldo nog altijd goed uit voor aandelen. 

Dat zegt Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij JP Morgan Asset Management, in een toelichting op de Midyear Outlook van de vermogensbeheerder.

Economie op volle toeren

"Het economische verhaal blijft positief. We hebben geen reden om aan te nemen dat het op dat vlak minder zal gaan. Op de middellange termijn verwachten we nog steeds een hoger dan gemiddelde groei. De consumentenuitgaven die op peil blijven, het infrastructuurplan van de Amerikaanse president Biden en het herstelplan in Europa zullen daarbij een steun in de rug zijn."

De deltavariant van het virus hoeft geen bedreiging te vormen, meent hij. "Het gaat niet zozeer om het aantal besmettingen, maar om de ziekenhuisopnames. We hebben gezien dat die in het Verenigd Koninkrijk, ook na het openstellen van de economie, laag blijven. In Europa zetten we nu in op het leren leven met het virus, anders dan in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, dat een ‘zero-Covid-strategie’ hanteert en deze week weer in lockdown ging."



Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

'Dit is het moment om te normaliseren'

Ook over tapering - het afbouwen van het inkoopprogramma van obligaties door de Federal Reserve - maakt Juvyns zich geen al te grote zorgen. "Gezien de economische omgeving is dit wel het moment om te normaliseren, wat ook blijkt uit de notulen van de Federal Reserve, die er dit jaar nog mee wil beginnen."

Al met al een vrij gunstige omgeving voor aandelenbeleggers, concludeert hij. "De waarderingen zijn nu wel hoog, waardoor de verwachte rendementen niet zo hoog zullen zijn als eerst. Maar cash levert niets op en ook obligaties zien er minder aantrekkelijk uit, dus we blijven een voorkeur hebben voor aandelen."

Wel waarschuwt hij ervoor dat de volatiliteit zal gaan toenemen. "Zo laag als die nu is, kan die niet lang blijven."

Kansen in Europa

Doorgaans loopt Europa iets achter op de VS als het om economische groei gaat. De Amerikaanse economie is nu 'on steriods’, en de expert verwacht dat Europa in het derde en vierde kwartaal een inhaalslag gaat maken. 

Als we inzoomen op Europese aandelen, ziet hij kansen in de sectoren die het in het eerste kwartaal van 2021 ook goed deden. "Dat zijn, in de veronderstelling dat de rentecurve gaat stijgen, cyclische aandelen, financials, value-aandelen en industrials."

Op lange termijn liggen er op ons continent kansen in alles wat met renewables te maken heeft, stelt hij. "Europa is de voortrekker op het gebied van duurzaamheid. Europese bedrijven zijn gewend om te werken met strengere milieu-eisen dan die in de rest van de wereld. Nu is dat nog negatief voor onze concurrentiekracht. Maar feit is dat de prijs voor het uitstoten van CO2 zal stijgen. In de rest van de wereld ligt die gemiddeld nog onder de 10 dollar per ton. Wij zitten al boven de 60 dollar per ton. Nu is dat nog lastig, maar op de lange termijn plukken Europese bedrijven de vruchten van hun inspanningen."

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

China

Tot slot wil Juvyns nog iets kwijt over de strenge maatregelen tegen techbedrijven waarmee China recent veel in het nieuws kwam. 

"Daar wordt nu erg op gefocust, terwijl er in de onder de oppervlakte veel wordt gedaan om het voor buitenlandse beleggers makkelijker te maken in Chinese bedrijven te beleggen. Buitenlandse beleggers kunnen nu beter participeren bij IPO’s. De Chinese regelgever moedigt dat ook aan en wil liever niet dat grote bedrijven voor een notering in de VS gaan. Dat deden bedrijven voorheen wel, omdat ze anders alleen maar op Chinese beleggers konden rekenen. De Chinese regelgever probeert hier nu verandering in te brengen."

"Dit hele verhaal lijkt nu wat ondergesneeuwd te raken. En bovendien is het streng aanpakken van de eigen bedrijven niet iets specifieks voor China. In Europa doen we in essentie hetzelfde, ook op fiscaal vlak. Het is een globaal verschijnsel."

Lees hierna: China pakt techbedrijven hard aan: wat betekent dit voor uw beleggingen?

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht