Hoe kan AB InBev zo achterblijven?

Door Beursduivel.be op 9 september 2021 12:00 | Views: 13.238

Hoe kan AB InBev zo achterblijven?

De bullmarkt lijkt wel volledig aan AB InBev voorbij te gaan. De Bel 20 staat dit jaar 18% hoger, terwijl de bierbrouwer zo’n 12% in de min staat. Hoe kan dit? Analist Niels Koerts van IEX legt het uit

"Wat marktbreed opvalt, is dat bedrijven die moeite hebben met het doorberekenen van de hogere grondstof- en transportkosten, de markt underperformen. AB InBev is dan wel martkleider in zijn sector, maar toch staan de marges onder druk."

Vooral risico voor bedrijven met hoge schuldposities

Ook de lockdownmaatregelen blijven deze bedrijven parten spelen, vervolgt hij. "In de supermarkt wordt weliswaar meer bier verkocht, maar daar zit veel minder marge op dan bij grote evenementen als festivals en toernooien. En dit risico wordt vooral ingeprijsd bij bedrijven met een hoge schuldpositie. En laat AB InBev nu net zo’n bedrijf zijn."

De net debt/ebitda, of schuldratio, bedraagt 3,7 en dat is pittig volgens Koerts. "De bierbrouwer is echter recessiebestendig en de schulden zijn langlopend. Wat ook in het voordeel van AB InBev spreekt zijn de hoge marges. Hierdoor zullen we niet snel rode cijfers zien. Zelfs in rampjaar 2020 behaalde de brouwer nog een nettowinst van 3,8 miljard dollar."

Verschil met Heineken wel erg groot

Toch wordt AB InBev slechts gewaardeerd op 15,5 keer de winst, terwijl dit voor rivaal Heineken 22 is. Dat verschil vindt Koerts wel erg groot. "Zeker als je bedenkt dat AB InBev (marketcap 84 miljard) een maatje groter is dan Heineken (marketcap 54 miljard), én AB InBev hogere marges behaalt."

Hoewel het nog even kan duren voordat AB InBev de schuldenberg heeft weggewerkt - een kwestie van enkele jaren - ziet de toekomst er toch behoorlijk rooskleurig uit, als we de analist mogen geloven. “Tegen die tijd liggen de coronapandemie en de restricties waarschijnlijk al lang achter ons. Een achterblijver als AB InBev kan dan mooie koersprestaties laten zien.”

 Zie ook: 'AB InBev interessant voor lange termijn'

Meld u gratis aan voor de Opinie & Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront