5 redenen om toe te happen bij Apple

Door Belegger.nl op 18 oktober 2021 14:00 | Views: 7.956

5 redenen om toe te happen bij Apple

Er is op de smartphonemarkt sprake van hevige concurrentie, maar Apple beschikt over solide fundamentals die het aandeel aantrekkelijk maken voor beleggers. Dat schrijft InvestorPlace.

Afgezet tegen de S&P500 presteert Apple in 2021 ondermaats. Het rendement blijft dit jaar steken op zo’n 8%, tegen 16% voor de index. Een stijgende obligatierente raakt techaandelen zoals Apple. Daar komt de dreiging bij van een krapper beleid van de Fed. Een hogere rente is slecht nieuws voor de waardering van aandelen, en vooral voor aandelen met een hoge koers.

Er zijn echter argumenten waarom Apple niet buitensporig gewaardeerd is. Investorplace wijst op vijf factoren die het aandeel ondersteunen en opwaarts potentieel bieden. De mix van deze vijf factoren levert een positief momentum op voor Apple:

  1. Sterke vraag naar Apple-producten
  2. Financiële prestaties
  3. Aandeleninkoop
  4. Waardering
  5. Winstkwaliteit

Nieuwste iPhone is gewild

Apple-producten zijn gewild. De iPhone blijft een belangrijke motor achter de inkomsten van Apple en omzet is een belangrijke factor voor de financiële analyse. Chiptekorten en problemen in de toeleveringsketen zorgen weliswaar voor vertraging, maar de vraag naar de nieuwe iPhone is enorm.

De iPhone alleen is al goed is voor meer dan 50% van de totale omzet van het bedrijf. Een sterke vraag naar de nieuwe iPhone 13 betekent dat voor de komende kwartalen een solide omzetgroei mag worden verwacht.

Financiële prestaties zijn top

De winstcijfers van Apple over het derde kwartaal waren sterk. De omzet steeg met 36% en de inkomsten uit diensten bereikten een nieuw record. Een enkel goed kwartaal is niet genoeg. De trendanalyse van de belangrijkste financiële kengetallen maakt Apple ook tot een uitblinker.

De operationele marge voor de afgelopen vijf jaar bedraagt 24,1% tot 27,8%. De trendcijfers wijzen op een consistente en duurzame groei. Zacks Research voorspelt een groei van de winst per aandeel van 12,5% voor de komende drie tot vijf jaar. Dat is voor een bedrijf als Apple fenomenaal.

Aandeleninkoop is positief signaal

Dan het aandeleninkoopprogramma van de techgigant. Buybacks zijn een positieve factor voor aandeelhouders. Daarmee verbetert Apple de intrinsieke waarde van het aandeel. Het getuigt ook van vertrouwen van het management in de vooruitzichten. Vaak wordt een aandeleninkoop beschouwd als een signaal dat het aandeel ondergewaardeerd is.

Waardering is niet zo hoog

Data van CSI Market over de waardering van Apple laten een gemengd beeld zien. De koers-boekwaardeverhouding ligt met 37,29 beduidend hoger dan de 24,13 als gemiddelde voor de computerhardware-sector. Zo gezien lijkt het aandeel duur. De koers-omzetverhouding van Apple is geheel in lijn met de techsector.

Kijken we naar de verhouding tussen de koers van het aandeel, de winst per aandeel en de verwachte groei van het bedrijf, dan noteert Apple met 0,5, ruim onder de 1,0. Dat duidt erop dat het ondergewaardeerd is. Verder is de vrije kasstroom van het bedrijf in de afgelopen vijf jaar een positief punt. Het gemiddelde koersdoel dat analisten aan Apple verbinden ligt met 166,21 dollar hoger dan de huidige waardering.

Met de winstkwaliteit zit het goed

Het laatste argument ten gunste van Apple is de zeer hoge kwaliteit van de winst. Volgens Efinance Management is sprake van hoge kwaliteit van de winst als een bedrijf een winststijging rapporteert als gevolg van een verbeterde omzet of kostenreducties. Een stijging van de verkoop als gevolg van een marketingcampagne is ook een teken van de hoge kwaliteit van de winst.

Daar is een verhouding aan te verbinden, door de netto kasstroom te delen door de nettowinst. Een ratio hoger dan 1,0 wijst op een hoge kwaliteit. Over 2020 rapporteerde Apple een netto kasstroom uit bedrijfsactiviteiten van 80,67 miljard dollar en een nettowinst van 57,41 miljard. Dat levert een winstkwaliteitverhouding op van 1,40.

Lees ook: Waarom techreuzen hun eigen chips gaan ontwikkelen

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront