Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Zijn de koersen te ver op de muziek vooruitgelopen?

Zijn de koersen te ver op de muziek vooruitgelopen?

De all-time highs vliegen ons om de oren en de Amerikaanse aandelenmarkt lijkt met volle vaart op een kerstrally af te stevenen. Lopen de koersen te ver op de muziek vooruit? MarketWatch vroeg het een aantal Wall Street-analisten.

"Het is een bizarre rally", zegt Zhiwei Ren, portefeuillemanager bij Penn Mutual Asset Management. Hij maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de markt zich herstelt van de pullback in september. 

All-time high hier, all-time high daar

Afgelopen week sloten de drie grote benchmarks in de VS - S&P 500, Dow Jones en Nasdaq – vier dagen achter elkaar op een all-time high: de langste reeks sinds oktober 2017.

De Federal Reserve legt de rally geen strobreed in de weg. Het beleid blijft ruim, ondanks dat op 3 november werd aangekondigd dat nog dit jaar begonnen wordt met het afbouwen van het steunprogramma. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell zal de Amerikaanse centrale bank ‘geduldig zijn, maar niet aarzelen’ om de rentes te verhogen wanneer de inflatie verder aantrekt.

'Beleid nooit zo ruim geweest tijdens een boom'

"De economie kookt over en de aandelenmarkten zijn wild van het bijzonder ruime monetaire beleid", zegt Paul Nolte, portefeuillemanager bij Kingsview Investment Management. "De extra overheidsinvesteringen in infrastructuur gooien alleen maar olie op het toch al hete vuur. De centrale bank blijft daarnaast geld in het systeem pompen terwijl de waarderingen al erg hoog zijn. Het monetaire beleid is nog nooit zo ruim geweest tijdens een economische boom."

Nolte denkt dat de aandelenmarkten op de bedrijfswinsten vooruit gelopen zijn. "Strakker monetair beleid zal een katalysator zijn voor lagere koersen."

Nicholas Colas, mede-oprichter van Data Trek Research, is optimistisch over volgend jaar. "Er is geen twijfel over wat de markten met deze opeenvolgende hoogtepunten zeggen: dat ook 2022 een jaar vol positieve verrassingen zal zijn."

Positief over Q4

Veel analisten zijn ook positief gestemd over het vierde kwartaal. Volgens data van Bank of America Global Research geven consumenten nu ongeveer net zoveel uit als in 2020, en meer dan in 2019. 

"Ik heb mijn kerstinkopen al gedaan, vanwege de problemen in de aanvoerketen", zegt Victoria Fernandez, hoofdstrateeg bij Crossmark Global Investments. "Wat betreft de consumentenuitgaven zien we in deze periode traditiegetrouw een sterk kerst- en eindejaarseffect. Ik voorzie een verdere groei van de vraag dit kwartaal, en dat zal de economie ondersteunen."

"De waarderingen zijn er misschien wel wat op vooruitgelopen", waarschuwt Fernandez. "We bedoelen zeker niet dat er niets is om je zorgen over te maken en dat we in één streep omhoog gaan richting halverwege volgend jaar." Volgens de expert zullen beleggers door de lage rente en oplopende inflatie altijd weer bij aandelen uitkomen.

'Hoge waarderingen blijven nog wel even'

Zhiwei Ren sluit zich daarbij aan. "Mensen willen de boot niet missen en zijn op zoek naar rendement in aandelen. Er is eigenlijk niet echt een andere keus. Ik denk dat we nog wel even in deze wereld van hoge waarderingen zullen blijven."

Lees meer: 'Koersen kunnen verder stijgen als tekorten tijdelijk blijken'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht