Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Buffett verkoopt farma en koopt Chevron

Buffett verkoopt farma en koopt Chevron

Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van CEO en grootaandeelhouder Warren Buffett, heeft in het derde kwartaal een paar opvallende wijzigingen aangebracht in de portefeuille.

Ten eerste heeft hij het mes gezet in enkele farmaceutische en financiële beursbelangen. Nieuw in de portefeuille zijn Floor & Décor en Royalty Pharma, schrijft Barron's.

Farma eruit, Chevron erin

Verder is het pakket aandelen in oliegigant Chevron flink uitgebreid met 24% tot ongeveer 3 miljard dollar. Dat is opvallend omdat in het eerste en tweede kwartaal nog veel aandelen Chevron werden verkocht en Buffett bekendstaat als een langetermijnbelegger die het liefst zo min mogelijk handelt. 

Bij de farmacieaandelen stapte Buffett helemaal uit Merck en Organon. De belangen in AbbVie en Bristol-Myers Squibb werden verkleind met respectievelijk 30% en 16%. Voor deze aandelen geldt eveneens dat Buffett pas vorig jaar was ingestapt.

Verder verkocht Buffett alle aandelen in kabel- en telecombedrijf Liberty Global, het moederconcern van het Nederlandse UPC. Belangen die deels verkocht werden zijn in de financiële sector Visa, Mastercard en US Bankcorp, kabelbedrijf Charter Communications en adviesbureau Marsh & McLennan. 

Berkshire Hathaway: megagroot beleggingsfonds

Berkshire is een van de grootste beursgenoteerde beleggingsfondsen ter wereld. Het staat bekend als een zogenoemde value- of waardebelegger, die zelden in bedrijven stapt met (overdreven) hooggespannen verwachtingen over toekomstige winsten. Hij is bovendien altijd op zoek naar koopjes. In Nederland zou Berkshire Hathaway kunnen worden vergeleken met Hal Trust.

Tot de favoriete beursgenoteerde fondsen van Buffett behoren Apple, Bank of America, American Express, Kraft Heinz, Geico en Coca-Cola. De aandelen van Apple hebben de grootste waarde van ongeveer 125 miljard dollar. Berkshire bezit verder ook veel belangen in niet-beursgenoteerde bedrijven.

Aan het eind van het derde kwartaal lag de waarde van de aandelenportefeuille op 293 miljard dollar, maar er staat ook nog wat geld op de bank, ongeveer 149 miljard dollar. Het is bekend dat Buffett nog altijd aast op een grote overname buiten de beurs om, maar alleen tegen de juiste prijs.

Lees meer: Buffetts Berkshire Hathaway: aantrekkelijk aandeel?

Beleggingsteam

Buffett werkt uiteraard niet alleen. Hij heeft het bedrijf samen met mede-eigenaar en vicevoorzitter Charlie Munger opgericht in 1962. In het beleggingsteam van Berkshire zitten ook mensen die hun eigen kleine portefeuille mogen runnen. De twee belangrijkste zijn Ted Weschler en Todd Combs. De grote beslissingen nemen echter Buffett en Munger.

Tot de nieuwkomers in de portefeuille behoort dus onder andere Floor & Décor. Dat is een bedrijf dat interieurs verkoopt. Berkshire kocht aandelen ter waarde van 99 miljoen dollar. Bij Royalty Pharma gaat het om een belang ter waarde van 475 miljoen dollar. Dit bedrijf financiert klinische studies in ruil voor royalty’s.

Inkoop eigen aandelen

Voor Berkshire-maatstaven waren het allemaal relatief kleine veranderingen in het derde kwartaal. Buffett houdt zich al een tijdje gedeisd. Een van de aandelen waar hij wel echt brood in ziet, is het eigen bedrijf. In de eerste drie kwartalen van 2021 werd voor 20,2 miljard dollar aan eigen aandelen Berkshire gekocht. 

Zie ook: De top 10 beleggingen van Warren Buffett