Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 tips voor (beginnende) beleggers

3 tips voor (beginnende) beleggers

Sinds de coronadip van vorig jaar zijn veel beleggers, aangetrokken door de sterke rendementen, voor het eerst de beurs op gegaan. Morningstar heeft drie tips voor beginners, die ook voor de meer ervaren beleggers nog altijd nuttig kunnen zijn.

Op de beurs worden de meeste fouten gemaakt doordat beleggers zich laten leiden door sentiment in plaats van de ratio. Door op de volgende drie zaken te letten kunnen beleggers hun sentiment de baas worden.

1. Heb realistische verwachtingen

Beginnende beleggers hebben nog weleens onrealistische verwachtingen van de te behalen rendementen, aangespoord door jubelverhalen in hun omgeving of in de media. Dubbelcijferige rendementen in een paar maanden tijd klinken natuurlijk heel aanlokkelijk, maar worden in de praktijk maar weinig behaald.

Blijf met beide benen op de grond, ook al zagen we een ijzersterk herstel sinds corona. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van een serieuze beleggingsportefeuille is onder de 10%, zo is de consensus. Onrealistische verwachtingen kunnen leiden tot teleurstelling, ongeduld en te veel wisselen van fondsen, wat uiteindelijk weer rendement kost.

2. Jaag niet op pieken

Niemand wist in maart 2020 dat er zo’n ongelooflijk sterk herstel zou volgen. Bepaalde beleggingsfondsen lieten geweldige resultaten zien. Die zijn daardoor natuurlijk populair, en weten weer nieuw geld aan te trekken. 

Maar Morningstar waarschuwt dat veel beleggers in de jacht op hoge rendementen dan achter het net vissen. "Ons onderzoek toont aan dat het daadwerkelijke rendement in de meeste markten lager ligt dan het rendement dat fondsen zelf melden. Dit prestatiegat wordt veroorzaakt door verkeerde timing van aan- en verkopen van fondsbeleggingen."

3. Probeer de markt niet te timen

Sowieso is het juiste moment van aan- en verkopen bijzonder lastig. Het lijkt simpel - verkopen op het moment van dalen en weer bijkopen als de koers op een dieptepunt zit - maar de praktijk is weerbarstig. En achteraf is het altijd gemakkelijk, omdat je vooraf simpelweg niet weet wat er gaat gebeuren.

In plaats van die momenten proberen te pakken, is het beter om de tijd te nemen en de markt zijn werk te laten doen. Leg per maand een wat kleiner, vast bedrag in (lees hier meer over dollar cost averaging.) Vooral bij een lange tijdshorizon is dit gunstig, want dan worden de scherpste bewegingen afgevlakt. Morningstar zegt: 'beter tijd in de markt doorbrengen dan de markt proberen te timen'.


Beleggen is geen sprint, maar een marathon

"Hoe verder je uitzoomt van de rendementsgrafiek, hoe meer de ups en downs worden verzacht. Onthoud: beleggen is geen sprint, maar een marathon."

Lees hierna: 10 tips voor beginnende beleggers