Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Invesco: Zonnig 2022 voor aandelen

Invesco: Zonnig 2022 voor aandelen

Vandaag ziet het er slecht uit op de beurzen, maar Erik Esselink, portfoliomanager bij Invesco, is enthousiast over 2022. Dat is te danken aan de blijvend sterke vraag, zowel vanuit consumenten als vanuit bedrijven en overheden.

"Een sterke vraag is waar het uiteindelijk om draait", zegt hij tijdens de outlookpresentatie van de vermogensbeheerder.

Tijdens deze presentatie, 'A brave new world', belicht hij samen met collega's Martin Walker (Head of UK Equities) en James Rutland (Fundmanager European Equities) waar er in deze markt kansen liggen voor beleggers. 

'Iedere golf wordt minder een marktevent'

Rutland: "Met iedere nieuwe coronagolf is de impact op de markt hetzelfde van aard, maar dan minder heftig. Wordt een nieuwe lockdown aangekondigd in Europa, dan worden meteen de 'coronawinnaars' en 'thuisblijfaandelen' weer gekocht, en gaan luchtvaartaandelen weer van de hand. Dat dit zo snel wisselt, biedt mooie koopkansen en is gunstig voor stockpickers."

De expert ziet het als positief dat we steeds meer met Covid-19 leren leven. Esselink sluit zich daarbij aan. "Iedere golf wordt minder een marktevent. Deze normalisatie van Covid is het gesprek van de dag bij ons als fondsmanagers. Wij kijken in hoeverre het gedrag van consumenten en bedrijven is veranderd. Maar zo lang die golven blijven komen en gaan, biedt dit zeker kansen om bij te kopen of nieuwe posities in te nemen."

Zie ook: Hoe lang gaat u nog wachten op het juiste moment?

Door de ruis heen kijken

Martin Walker, Head of UK Equities: “Beleggers die door de ruis heen kijken, kunnen profiteren. Ik werk al meer dan 20 jaar in de financiële markten en we hebben al varkensgriep, SARS, en de Aziatische griep gezien en er zal hierna ook weer een nieuw virus komen.”

Walker noemt luchtvaartaandelen als voorbeeld. Die zijn nu vrijwel totaal afgeschreven en het lijkt nooit meer goed te komen. “Maar zeg nooit nooit. Dat moet je bij geen enkel bedrijf doen. Onthoud dat.”

Bedrijven passen zich snel aan

Esselink is enthousiast over de manier waarop en de snelheid waarmee bedrijven zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. 

"Die wendbaarheid is cruciaal in een tijd als deze. Bijna alle bedrijven lopen tegen tekorten aan onderdelen en hogere kosten aan, maar de besten kunnen die doorberekenen. Ik wil nog geen victorie kraaien, maar het probleem wordt goed aangepakt. Zoals de anderen al een beetje aangaven: this too shall pass. Ik ben dus vrij optimistisch over 2022."

Ook Rutland ziet bemoedigende signalen en stelt dat de situatie wat betreft de tekorten verbeteren. "We zien vroege tekenen van verbetering bij semiconductors en dat heeft positieve effecten voor bijvoorbeeld de auto-industrie. Het is nog pril, maar het biedt hoop voor de meer cyclische sectoren richting 2022."

Kansen in olie- en gassector

Dan een onderwerp dat ook de gemoederen bezig houdt: de hoge energieprijzen. Volgens Martin Walker blijven de olieprijzen nog lang hoog. "Op termijn zul je dit ook terugzien in de waarderingen van bedrijven in deze sector. Het is mijns inziens dan ook zeker nog niet te laat om hier te profiteren."

Rutland: "Olie en gas maken een steeds minder groot deel uit van de Europese benchmarkindices, terwijl die bedrijven wel een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Europa wil voorop lopen richting net zero in 2050, maar ik denk dat al die supply chain-issues en pieken in grondstofprijzen een symptoom zijn van tien jaar lang onderinvesteringen in de sector. Daar is nog een hele inhaalslag te gaan. We hebben alleen al veel meer kopermijnen nodig om aan de vraag naar al die elektrische voertuigen te voldoen. Dat begint steeds meer bij beleggers door te dringen."

Zonnig 2022 voor aandelen: het draait allemaal om de vraag

Voor 2022 ziet Esselink het zonnig in. Volgens de expert  is vooral de blijvend sterke vraag hoopgevend. "Wanneer je de ui afpelt, kom je bij de kern en zie je waar het om draait: sterke vraag. De spaartegoeden zijn nog steeds bijzonder hoog bij consumenten. Maar ook de vraag vanuit overheden, dankzij het Europese herstelprogramma, en de vraag vanuit bedrijven, helpen mee. De wereld is veranderd en er is veel 'investeringsdrang'. Dat is wat die tekorten aan alles ons ook vertellen."

"Als ik mijn assetclass, aandelen, vergelijk met andere assetclasses, dan zijn aandelen nog steeds the place to be. Nergens anders ga je meer geld verdienen. Natuurlijk, het zal volatiel zijn, maar gebruik de dips in je voordeel."

Lees meer: 'Rally gemist? Het is nog niet te laat'

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht