Driekoppig monster bedreigt economie VS; hoe dekt u zich in?

Door Belegger.nl op 10 januari 2022 11:00 | Views: 19.466

Driekoppig monster bedreigt economie VS; hoe dekt u zich in?

Na recordjaar 2021 is het de vraag of de beurzen de stijgende lijn in 2022 kunnen volhouden. Er doemen aan de horizon problemen op, waarschuwt Mohamed El-Erian, voorzitter van Queens' College, Cambridge University en economisch hoofdadviseur bij Allianz SE.

MoneyWise doet een aantal handreikingen hoe u uw portefeuille tegen deze gevaren kunt beschermen.

In een recent interview met Bloomberg wijst El-Erian op een drievoudig gevaar voor de Amerikaanse economie in dit nieuwe jaar. Wat zijn die drie gevaren en hoe kunt u zich ertegen indekken?

  • Sterk stijgende inflatie
  • Stijgende rente
  • Aandelen op recordhoogte

Sterk stijgende inflatie

Inflatie holt de koopkracht uit. Met dezelfde hoeveelheid geld kunt u niet meer dezelfde hoeveelheid goederen en diensten kopen als voorheen. Wie had kunnen denken dat de inflatie in de VS in november 2021 op 6,8% op jaarbasis zou uitkomen? Dat is de grootste stijging sinds 1982.

Beschermen tegen geldontwaarding kan op verschillende manieren. Sommige sectoren doen het beter in inflatoire tijden, zoals bijvoorbeeld energieaandelen. In het afgelopen jaar is Chevron 41% gestegen, ExxonMobil 54% en ConocoPhillips zelfs 83%.

Traditonele hedges zijn goud en zilver. Een nieuwkomer is bitcoin, volgens sommige mensen het nieuwe goud. Beleggers kunnen rechtstreeks bitcoins kopen, of indirect via bedrijven er blootstelling aan verkrijgen.

Stijgende rente

De dagen van goedkoop lenen lijken ten einde te komen. De Fed gaat uit van drie renteverhogingen in 2022 om de inflatie te bestrijden. El-Erian vreest echter dat de economie daar niet tegen bestand zal zijn.

Na een decennium van lage rentetarieven en ruime liquiditeit zal het systeem niet snel in staat blijken te zijn om hogere rentetarieven te verwerken, schreef El-Erian in een column in de Financial Times. Ondertussen loopt de tienjaarsrente in de VS op, van 1,50% eind december naar 1,73% nu.

Beschermen tegen een hogere rente kan. Want voor sommige bedrijven - met name banken - zijn hogere rentes positief. Het vergroot hun rentemarges. Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Morgan Stanley hebben het afgelopen jaar allemaal een sterke winstgroei geboekt en allemaal hebben ze hun dividenduitkering aan de aandeelhouders verhoogd. En andere aanpak is het kopen van Blue Chip-aandelen die regelmatig dividend uitkeren. 

Aandelen op recordhoogte

Het derde gevaar schuilt volgens El-Erian in de 70 bedrijven in de S&P 500 die op recordhoogte koersen. Het is een teken dat de markt oververhit raakt. Het wordt steeds moeilijker om laag te kopen en hoog te verkopen als de index zelf naar recordhoogtes stijgt. 

Selectie en fractioneel beleggen zijn oplossingen voor aandelen met piekende koersen. Recent zijn aandelenkoersen van sommige snelgroeiende bedrijven gedaald tot een betaalbaarder niveau. Voorbeelden zijn PayPal en Zoom.

PayPal realiseerde in het derde kwartaal van 2021 robuuste groeicijfers. Toch zijn de aandelen de afgelopen zes maanden 34% gedaald. Zoom Video Communications was een van de grote profiteurs van de pandemie. Het bedrijf blijft groeien maar het aandeel is in de afgelopen zes maanden 55% gedaald.

Wilt u toch in dure aandelen beleggen, dan bieden sommige beleggingsapps de mogelijkheid om fractioneel te beleggen. Daarmee hoeft u niet een volledig duur aandeel te kopen en kunt u een betere spreiding in uw portefeuille aanbrengen. Voorbeelden van dergelijke aanbieders in Nederland zijn Bux en Trade Republic.

De kunst van beleggen - zijn er alternatieven voor de aandelenmarkt?

Aandelen blijven volatiel. Aandelen op recordhoogte kunnen verder blijven stijgen. En niet alle in waarde gedaalde aandelen vinden toch weer de weg omhoog. Zoekt u liever iets buiten de aandelenbeurs? Dat kan, bijvoorbeeld met kunst.

Hedendaagse kunst presteerde de afgelopen 25 jaar maar liefst 174% beter dan de S&P 500, volgens Citi Global Art Market. Het voordeel van kunst is dat er maar weinig correlatie met de aandelenmarkt is. Ook daarvoor is er een beleggingsplatform, waarmee u - net als Jeff Bezos en Bill Gates - kunt beleggen in kunst van Banksy of Andy Warhol.

Bekijk ook: El-Erian waarschuwt voor 'zombiemarkten'

Reacties

2 Posts
daan 32
0
hij vergeet 1 item : evolutie en invloed op het economisch gebeuren niet voorspelbaar; tenzij je over een up-to-date cristallen bol beschikt...
Mavi57
0
Wat een zwartkijker die gast. Zeker wat de renteverhoging en de inflatie betreft.
Er zijn nog jaren geweest van hoge inflatie en rente. De economie draaide evenzeer.
Uiteindelijk wint de beurs altijd.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront