Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 redenen om aandelen wél te verkopen

3 redenen om aandelen wél te verkopen

Januari was een wilde rit op de beurs en de AEX heeft behoorlijk wat ingeleverd. U hoeft geen beleggingsexpert te zijn om te weten dat dat meestal juist geen goed moment is om aandelen te verkopen. Er zijn echter heel goede redenen om dat wel te doen.

Blijven zitten als u geschoren wordt is meestal een goed advies bij een flinke marktdaling. Stick to the plan en blijf op de handen zitten, want op de lange termijn stijgt de markt gestaag, is de gedachte. Dat klopt, maar er zijn momenten in het leven waarop uw plan niet meer bij u past.

Morningstar zet drie situaties op een rij waarin het beter is om aandelen toch van de hand te doen.

Reden 1: Uw pensioen komt dichterbij en u wilt risico afbouwen

Als belegger weet u dat op lange termijn de koersen wel weer zullen herstellen. Dan heeft u tijd genoeg om crashes weer 'goed te maken'.

Maar soms heeft u geen lange termijn meer, bijvoorbeeld als de pensioengerechtigde leeftijd nadert. In dat geval is het verstandiger om wat risico af te bouwen en dat in cash te stoppen, of in minder risicovolle beleggingen als obligaties.

Reden 2: U heeft een financieel doel op korte termijn

Sinds de pandemie zijn er veel nieuwe investeerders bijgekomen. Mensen zaten noodgedwongen thuis en hadden meer tijd zich te verdiepen in de beurs. Het zijn vooral jonge beleggers die ingestapt zijn. Volgens onderzoek van Charles Schwab hebben zij een gemiddelde leeftijd van 35 jaar en was hun inkomen ongeveer 20.000 dollar lager dan de beleggers die al vóór de pandemie belegden. 

Vooral de jongste generatie is vaak nog helemaal niet bezig het beleggen voor het pensioen. Zij hebben andere doelen op kortere termijn, denk aan het kopen van een huis of het starten van een gezin. Zij onttrekken dan hun geld uit aandelen.

Dit kan behoorlijk risicovol zijn. Vooral slechts één jaar beleggen is riskant. Wie bijvoorbeeld begin 2008 in de S&P 500 stapte en zijn geld een jaar later alweer nodig had, keek tegen een verlies van 43% aan. Maar nu de S&P er in een jaar tijd 10% bij heeft gekregen is het helemaal geen schande om wat winst van tafel te halen. 

Reden 3: U wilt paniekverkopen voorkomen

De twee voorgaande redenen hebben betrekking op situaties waarbij een te korte - of een korter dan verwachte - horizon dwingt tot verkopen. Maar zelfs al heeft een belegger een lange horizon, dan is er nog een ander risico dat kan optreden. Capitulation risk, zoals Morningstar het omschrijft: oftewel complete overgave, waarbij de belegger uit nervositeit alles maar verkoopt om overal van af te zijn. Zo slaan papieren verliezen om in échte verliezen.

Voor mensen die van de volatiliteit van afgelopen week al een beetje nerveus werden, is het niet gek om goed na te denken of het risico dat zij nemen wel bij hen past, ook al ziet hun portefeuille er in theorie nog zo verstandig uit. Want de recente daling is niets vergeleken bij echte crashes.

Het geeft rust als u weet dat de portefeuille goed is voorbereid op een schok. Zorg voor een balans tussen waarde- en groeiaandelen, maar spreid ook vooral in sectoren en regio’s. 

Lees ook: Langetermijnbeleggers hoeven zich geen zorgen te maken over een correctie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht