Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Dividend als rots in de branding

Dividend als rots in de branding

In dit onstuimige beleggersklimaat kunnen dividendaandelen houvast bieden, stelt Ben Sheehan, senior beleggingsspecialist bij Aberdeen. Bedrijven die veel dividend uitkeren doen het in tijden van hoge inflatie - meer dan 5% - namelijk beter dan de brede aandelenmarkt.

Dat blijkt uit onderzoek van Goldmans Sachs, dat teruggaat tot 1940. 

Jaren zeventig

In de jaren zeventig, met toen ook hoge inflatie, behaalde de S&P 500 in dollars een totaalrendement van 77%. Van dit rendement was ongeveer driekwart toe te schrijven aan dividenden en herbelegde dividenden. Dividenden vormen een belangrijk onderdeel van het totale rendement, zelfs in een klimaat met lage tot gematigde inflatie. Maar naarmate de inflatiedruk toeneemt, worden ze pas echt belangrijk.

Hoe is dat nu? Dividend is er in overvloed en de vooruitzichten voor dividendgroei zijn goed. In de 12 maanden tot 31 maart 2022 hebben de bedrijven in de MSCI AC World index bijna 1300 miljard dollar aan dividenden uitgekeerd. De dividenden die in 2021 door deze indexbedrijven werden uitgekeerd, lagen 17% hoger dan in 2020.

Bedrijven willen aandeelhouders belonen

Natuurlijk zijn er steeds meer zorgen over hoge kosten van bedrijven en de gevolgen daarvan voor de marges. Maar de meest recente kwartaalcijfers zijn bemoedigend. 

Van de 54% van de S&P500-bedrijven die tot dusver over hun eerste kwartaal hebben gerapporteerd, heeft 76% de ramingen overtroffen. Ook de inkoop van eigen aandelen is toegenomen. Bedrijven hebben vertrouwen in het belonen van aandeelhouders, wat een goed voorteken is voor de dividendvooruitzichten.

Uitbetalingsratio's nog relatief laag

De uitkeringsratio's zijn - historisch gezien - namelijk ook nog laag. Pay out-ratio's zijn het percentage van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd aan beleggers en voor de MSCI AC World bedraagt de pay out-ratio momenteel 42%. Ter vergelijking: in de afgelopen 15 jaar was dat gemiddeld 58%.

In welke sectoren zijn de uitkeringen het snelst gestegen? Dat zijn met name energie, banken, grondstoffen, vastgoed en industrie. En vergeet ook niet tech en gezondheidszorg, waar de cashportefeuilles doorgaans goed gevuld zijn. 

Zie ook: 'Verkoop aandelen niet, maar kies voor waarde en dividend'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht