Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bearmarkten, hoe lang duren die eigenlijk?

Bearmarkten, hoe lang duren die eigenlijk?

Voor ons gevoel is het al langer het geval, maar nu is het officieel zover, twitterde IEX-collega Arend Jan Kamp maandag: de AEX zit in een bearmarkt. Althans, volgens de maatstaven van Investopedia.

Voor een bearmarkt moet de beurs vanaf de top 20% lager sluiten, om vervolgens twee maanden lang niet meer dan 20% te stijgen. En die bodem was op 8 maart.

Volgens Kamp duurt een bearmarkt gemiddeld veertien maanden.

Gemiddeld 289 dagen

Voor de S&P 500 is dat een stuk korter, blijkt uit onderzoek van Bank of America-strategen, onder leiding van Michael Hartnett. Om uit te zoeken hoe lang de pijn kan duren, namen zij 19 bearmarkten van de afgelopen 140 jaar onder de loep. De gemiddelde koersdaling was 37,3% en de gemiddelde duur was 289 dagen.

Resultaten uit het verleden zeggen natuurlijk niets over de toekomst - dat weten we – maar als we de berekening doortrekken, zou de huidige S&P-bearmarkt op 19 oktober dit jaar weer voorbij moeten zijn.

'Beleggers staan niet zoveel onder water'

Het goede nieuws is dat bearmarkten veel minder lang duren dan bullmarkten. Meer goed nieuws: Hartnett en zijn team rekenden uit dat van iedere 100 dollar die de afgelopen 12 maanden in S&P 500-aandelen werd gestoken, gemiddeld slechts 3 dollar verloren is gegaan. 

"De 1,1 biljoen dollar die naar aandelen is gestroomd sinds januari 2021 had een gemiddeld instapniveau op 4274 punten (nu noteert de index rond de 4123 punten). Beleggers staan dus wel iets onder water, maar niet zoveel", schrijven zij.

Zie ook: Welke kant de markt ook op gaat, met deze aandelen zit u goed

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht