ASML valt op tussen gehavende techtoppers

Door Belegger.nl op 27 mei 2022 08:30 | Views: 15.660

ASML valt op tussen gehavende techtoppers

Beleggers die op het dieptepunt in 2009 de beste techaandelen kochten, behaalden een veelvoud van het rendement van de Nasdaq Composite Index in de 13 jaar daarna. Één zo’n techlegende is Salesforce, dat een rendement van 1928% opleverde sinds het dieptepunt van de Nasdaq op 9 maart 2009.

Dergelijke spectaculaire rendementen zijn de moeite waard om in gedachten te houden in deze neergaande markt. Hoe vindt u de juweeltjes in de aangeschoten techsector? Dat vraagt Tiernan Ray zich af op Barron’s. Op de lijst die gedomineerd wordt door Amerikaanse techbedrijven, valt de naam van ASML op.

Wanneer de techsector op de korrel wordt genomen, kan het lonen om de pareltjes eruit te zoeken. De S&P 500 Index is 16% gedaald sinds de laatste piek, maar de aderlating van de Nasdaq is met 27% een stuk groter. Waar moeten beleggers naar kijken onder de honderden techbedrijven?

Maak een lijst van afgestrafte techtoppers

De eerste stap is om een lijst te maken. Het mooie van kopen in een neerwaartse markt is dat als u kwaliteit koopt en kunt profiteren van een opleving, u doorgaans geen jaren hoeft te wachten om rendement te zien. De meest eenvoudige benadering voor het uitkiezen van gehavende juweeltjes is het opstellen van een lijst van de beste technamen en vervolgens te kijken naar welke bedrijven het dit jaar slechter hebben gedaan dan de markt. Welke techbedrijven zijn nog veel meer gedaald dan de Nasdaq?

Zo komt Ray op 10 bedrijven, waar ASML Holding er één van is. De lijst is vrij divers, van hard- en software tot (cloud)diensten.

De lijst met 10 gehavende techjuweeltjes bestaat (op alfabetische volgorde) uit: 

  • Advanced Micro Devices
  • Applied Materials
  • Arista Networks
  • ASML
  • Clearfield Communications
  • Lam Research
  • Nutanix
  • Qualcomm
  • Twilio
  • Wolfspeed

Lees meer: 'Deze techaandelen gedijen wél goed in een hogere rente-omgeving'

ASML, Applied Materials en Lam Research zijn topspelers in de sector van de chipmachineproducenten. Met een aanhoudende schaarste aan chips en landen die spreken over onshoring van de productie van chips om de afhankelijkheid van Azië te verminderen, is er een mooie toekomst voor de verkoop van chipmachines. Deze aandelen zijn dit jaar gemiddeld 31% gedaald en alle drie noteren ze meer dan een derde onder de laatste piek. 

Ook enkele van de belangrijkste chipfabrikanten zijn meer gedaald dan Nasdaq. Daartoe behoren Qualcomm en Wolfspeed. Qualcomm is een grote leverancier van chips voor smartphones, maar heeft zijn aanbod ondertussen verbreed, waardoor het minder afhankelijk is van de verkoop van smartphones.

Wolfspeed lijkt de sleuteltechnologie voor elektrische voertuigen te gaan domineren. Het opent een nieuwe fabriek dit jaar in de staat New York. Advanced Micro Devices blijft groeien, terwijl aartsrivaal Intel worstelt om een comeback te maken. AMD is een goedkopere concurrent van Nvidia, met aandelen die verhandeld worden voor 8 keer de omzet, minder dan de helft van Nvidia.

Enkele van de beste systeemproducenten voor datacenters zijn sterk gedaald. Arista Networks is de nummer 1 die inzet op de toekomst van netwerken voor AI en metaverses. Het bedrijf groeit sterk en vergroot het speelveld nu het cloudsoftware ontwikkelt waarmee het zich op de markt van Cisco Systems waagt. Nutanix is minder volwassen maar nog steeds een gokje waard. Het speelt in op de softwaretoekomst van datacenterinfrastructuur voor een multicloudwereld.

Clearfield Communications is een buitenbeentje, een smallcap-naam met een marktkapitalisatie van 700 miljoen dollar. Het maakt apparatuur om glasvezellijnen te installeren. Het bedrijf speelt in op 5G en kan profiteren van het Rural Digital Opportunity Fund van het Congres. 

Tot slot is Twilio een bedrijf dat veel schulden en aandelenkapitaal heeft opgehaald toen de kapitaalmarkten wijd open waren. Het beschikt nu over een stevige balans. Het bedrijf verhoogt zijn inkomsten met 30% per jaar en heeft beloofd vanaf volgend jaar winstgevend te zijn.

De technologie, die onder meer de kracht achter de Uber-app is, maakt Twilio nu net zo'n interessante keuze als Salesforce 13 jaar geleden was. Het aandeel, dat dit jaar met 61% is gedaald, wordt verhandeld voor iets minder dan 6 keer de verwachte omzet. Daarmee is het een van de goedkoopste aandelen in de cloud-software.

De reservespelers

Er zijn volgens Ray nog wel meer namen, die u op een reservelijstje kunt houden. Hij denkt daarbij aan Micron Technology, Pure Storage, Analog Devices, Pager Duty, Hubspot en Block Inc.  

Zie ook: Beleggen in climate tech: hier liggen de kansen

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront