Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Economie VS gaat in elkaar storten'

'Economie VS gaat in elkaar storten'

Investeerder en bitcoinbull Michael Novogratz ziet het alles behalve zonnig in voor de Amerikaanse economie. Die stevent met rasse schreden af op een 'snelle recessie', verklaart hij tegenover MarketWatch.

"De economie gaat in elkaar storten. Uit verschillende hoeken zie ik een snelle recessie op ons af komen”, zegt de CEO van cryptocurrencybedrijf Galaxy Digital in het interview. "De huizenmarkt staat op omvallen en de voorraden puilen uit. We zien ontslagen in verschillende sectoren en ondertussen zit de Fed muurvast."

'Komende dagen sell-off'

Gisteravond besloot de Federal Reserve de belangrijkste rente met 75 basispunten te verhogen tot een bandbreedte van 1,5 tot 1,75%. Dat is de grootste stap die de Amerikaanse centrale bank zette sinds 1994.

Vóór deze beslissing speculeerde Novogratz al dat de Fed de rente met 75 basispunten zou verhogen en dat de markt daarop zou stijgen. Nu voorspelt hij een sell-off in de komende dagen. De verhoging is volgens hem als een naald voor de bubbel.

'Implosie cryptomarkt lijkt op LTCM'

Eerder vergeleek Novogratz de recente implosie van de cryptomarkt al met het in 1998 in elkaar gestorte LTCM (Long Term Capital Management).

LTCM was een groot hedgefonds, opgericht door Nobelprijswinnaars en gerenommeerde Wall Street-handelaren. Het beloofde door middel van arbitragehandel rendement te leveren ondanks de richting van de beurs.

In de hoogtijdagen in de jaren negentig wist het miljarden aan investeringen aan te trekken. In 1998 ging het failliet en dat zorgde voor een behoorlijke schokgolf in de financiële markten. Er werd gevreesd voor een kettingreactie en meerdere grote Wall Street-banken moesten met een reddingsfonds van 3,6 miljard dollar op de proppen komen.

Bekijk ook: 'Crypto is een monsterbubbel' 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht