Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Olie op de golven

Olie op de golven

Terwijl de beurzen dit jaar fors onderuit gingen bleef één sector recht overeind. Waar de S&P 500-index en de AEX-index zo’n 20% aan waarde verloren, liep de energiesector juist fors op. Zo stond de Energy Select Sector SPDR begin juni midden in een bearmarket zelfs op een winst van ruim 60%. Sindsdien heeft de vrees voor een naderende recessie echter ook de aandelen uit de olie- en gassector  niet onberoerd gelaten. 

Sterker nog, de sector is sinds zijn top inmiddels meer gedaald dan de technologiesector en meer aan waarde kwijtgeraakt sinds diens hoogste punt. Hoe snel kan het gaan. De daling komt niet zo maar uit de lucht vallen. Zo zakte de prijs voor een vat Brent olie ruim 25%, van 130 dollar tot onder de 100 dollar. In de Verenigde Staten daalde de prijs voor een contract vloeibaar aardgas (LNG) van 9,60 naar 5,40 dollar. 

Bullish op de energiesector

Omdat één van de weinige winstgevende beleggingen van het jaar ook al op verlies kwam te staan werden beleggers nog iets ongeruster. Hier en daar worden natuurlijk altijd al olie- en gasaandelen doodverklaard. Ondertussen breidt Warren Buffett’s Berkshire Hathaway zijn positie in oliefonds Occidental Petroleum steeds verder uit naar inmiddels 20%. Ook ’s werelds op één-na-grootste belegger in alternatieve assets, Brookfield Asset Management, is bullish wat betreft de vooruitzichten van de energiesector.

En zo vreemd is dat ook niet. Volgens Factset wordt er een winstsprong verwacht van 237% ten opzichte van een jaar eerder voor de energiesector. De waardering van de meeste aandelen is echter nog steeds aan de lage kant. Belangrijk, deze bedrijven hebben niet per definitie een torenhoge olieprijs nodig om zeer winstgevend te kunnen zijn. Een olieprijs van rond het huidige niveau is ruim voldoende. 

Herstel

Het is echter de vraag of de olie- en gasprijs verder zullen dalen. Beiden lijken inmiddels al weer enigszins te herstellen. Zo bleek de olieprijs vooral te lijden te hebben gehad van het vrijgeven voor een periode van zes maanden van een miljoen vaten olie per dag uit de Strategische Petroleum Reserve door de regering-Biden.

Het betrof de grootste vrijgave uit de strategische reserves ooit in de Verenigde Staten. De olievoorraad is hierdoor op het laagste niveau sinds 1985 beland. Wat zou de olieprijs hebben gedaan mocht de Verenigde Staten regering dit niet hebben gedaan?

Aanbod blijft sowieso krap

Ook al zou de vraag naar energie als gevolg van een recessie inzakken, dan nog blijft het aanbod erg krap. De wereldwijde productie zit al redelijk tegen zijn maximum aan. Bedenk daarbij dat de Chinese economie op enig moment ook weer open zal gaan na de lockdowns om het coronavirus te kunnen bestrijden. Het zal de vraag verder opvoeren.

Feit blijft dat er in het afgelopen decennium gewoon te weinig is geïnvesteerd in nieuwe olie- en gasproductie. Een ontwikkeling waar de transitie naar schonere energie fors aan heeft bijgedragen. Vooral Europa heeft zich daardoor erg afhankelijk gemaakt van externe energieleveranciers. 

Economische groei zal brandstof nodig hebben

In het verleden bleek de vraag naar olie en gas tijdens recessies niet noemenswaardig in te zakken. Inderdaad, op het hoogtepunt van de coronacrisis stortte de vraag volledig in. Dat was echter van zeer korte duur. De markten zouden wel eens kunnen overdrijven met de huidige prijsdaling. Aan de aanbodzijde lijkt niet veel ruimte meer te zitten. Opnieuw stijgende energieprijzen kunnen niet uitgesloten worden.

Mogelijk belanden we straks in een milde of een iets minder milde recessie. Maar ook daarna zal verdere economische groei de nodige brandstof nodig hebben. Het uitschakelen van kerncentrales, het reduceren van kolencentrales en het stopzetten van gaswinning zal zeker niet bijdragen aan lagere energieprijzen.

Beleggers kunnen gerust Buffett volgen

Recessie of niet, de wereld en Europa in het bijzonder, zal een stevige prijs moeten gaan betalen voor de anti-fossiele wensen. Grote energiebedrijven zullen fenomenale winsten rapporteren tijdens dit cijferseizoen terwijl de koersen van de aandelen wel gezakt zijn. Het zal de gemoederen waarschijnlijk wel tot bedaren brengen. Beleggers zouden het voorbeeld van Buffett gerust kunnen navolgen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht